OPSTRUKCIJE U TANDEMU: Hoće li Radmanovića i Špirića nemar koštati krivičnih prijava?

3 Min Read

Ni šest mjeseci nije bilo dovoljno da državni paralamentarci ukinu akcize na gorivo. Već šest mjeseci izmjene Zakona lutaju od jednog do drugog doma, jer volje nema. Sada nema volje, a zbog izborne kampanje ni vremena, da predsjedavajući Zastupničkog i Doma naroda zakažu sjednice da bi, u jeku višemjesečne krize, barem na ovaj način pomogli građanima. Izgovori su očekivani, a odgovori baš i ne. Nebojšu Radmanovića i Nikolu Špirića letargičnost bi mogla koštati krivične prijave.

Od marta do septembra traje priča o ukidanju akciza na gorivo. Sve ovo vrijeme izgubljena u procedurama. Između dva doma državnog parlamenta. Na koncu stigla i do Komisije. Komisija dala zeleno svjetlo i tu je, čini se, nastao mrak. Jer da bi akcize bile ukinute, potrebno je da predloženi zakon opet prođe – i u istoj formi – u oba doma. A ni Zastupnički, ni Dom naroda Bosne i Hercegovine čak ne zasjedaju. Pitali smo predsjedavajućeg prvog doma Nebojšu Radmanovića zašto?

“Nema uslova za sazivanje sjednice. Svi poslanici su trenutno u izbornoj kampanji. Ni ranije nije bila praksa da se sjednice sazivaju u kampanji, a naročito ne desetak dana prije izbora”, odgovorio je Radmanović.

“Nije sporno da će sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine biti održana kada se stvore tehnički uslovi. Zna se da su tehnički uslovi razlog za neodržavanje sjednice”, kaže Nikola Špirić, predsjedavajući Doma naroda Bosne i Hercegovine.

Ni u Domu naroda, kako sada stvari stoje, uskoro neće biti sjednica.

Dok stranačke kolege, predsjedavajući Radmanović i Špirić odbijaju sazvati sjednice pravdajući to izostankom potrebnih uslova, istina je da prepreka zapravo nema. U međuvremenu, 14 zastupnika je potpisalo zahtjev za hitnu sjednicu, a prije tri dana zahtjev je i predalo pet delegata.

“Odbijaju da ispoštuju poslovničke odredbe i da sazovu sjednice na kojima ćemo potvrditi Zakon o ukidanju akciza. Jedna izuzetna bahatost i namjera da blokiraju da građanima u BiH gorivo bude jeftinije do pola marke”, ističe Saša Magazinović, zastupnik u Zastupničkom domu Bosne i Hercegovine.

A ta, kako kaže, bahatost, mogla bi predsjedavajuće oba doma koštati krivičnih prijava.

“Obavljamo konsultacije o podnošenju eventualne krivične prijave protiv jednog i drugog, koji evidentno zloupotrebljavaju svoju poziciju i sprečavaju da građani dobiju, odnosno, žele da institucije uzmu novih 300 miliona iz džepova građana”, dodaje Magazinović.

Za vrijeme političkih rasprava i duge parlamentarne procedure mijenjale su se samo cijene goriva. Sada je skuplje nego što je bilo prije šest mjeseci. Pa je tako i dalje potrebno djelovati u pravcu obuzdavanja i ublažavanja posljedica inflacije. I svima je to, čini se, jasno, osim onima u čijim rukama je moć.

Share this Article