Islamska zajednica: Ispitati aktivnosti MUP-a RS

1 Min Read

Nakon medijskih izvještaja da MUP bh. entiteta Republika Srpska vrši popis pripadnika svih sigurnosnih službi i Oružanih snaga BiH koji se nalaze na teritoriji tog entiteta, Ured reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića zatražio je ispitivanje takvih aktivnosti.
– Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini izražava zabrinutost zbog medijskih navoda o popisivanju pripadnika sigurnosnih službi i Oružanih snaga BiH na području entiteta RS i poziva međunarodne institucije i nadležne državne organe da ispitaju i rasvijetle ove aktivnosti MUP-a RS – rečeno je u saopćenju koje prenosi MINA.

Dijeleći uznemirenost sa Bošnjacima u entitetu RS, Islamska zajednica od zvaničnika entiteta RS i MUP-a RS očekuje da odgovore na pitanja zbog čega i na osnovu kojih propisa i kriterija entitetski MUP RS popisuje pripadnike Oružanih snaga BiH i državnih policijskih i sigurnosnih agencija.

Tajne aktivnosti MUP-a RS unijele su nemir među članove i pripadnike Islamske zajednice u BiH, naglasili su, i neumoljivo ih podsjećaju na metode, praksu i metodologiju retrogradnih politika devedesetih godina, kada su također izrađivani spiskovi nepodobnih građana u svrhu ‘konačnih rješenja’, a poznato je šta je uslijedilo nakon toga.

(Vijesti.ba / FENA)

Share this Article