Borelj sutra u BiH, obići će EUFOR i susresti se s bh. dužnosnicima

2 Min Read

Prethodno je Borelj posjetio Sjevernu Makedoniju gdje je kazao da u sadašnjim vremenima svi zajedno trebaju sarađivati bez političkih podjela.Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) boravit će sutra u posjeti Bosni i Hercegovini u okviru svoje višednevne posjete zemljama zapadnog Balkana.

Prema za sada dostupnom rasporedu posjete, Borelj će u Sarajevu najprije posjetiti operaciju Evropskih vojnih snaga (EUFOR Althea) koja je posljednjih dana dobila pojačanje te je širom BiH raspoređeno 500 vojnika.

– Raspoređivanje rezervi i njihove opreme, uključujući laka oklopna vozila, mjera je predostrožnosti i proporcionalna mjera koja pokazuje odlučnost EUFOR-a da podrži naše partnere iz BiH u održavanju sigurnog i zaštićenog okruženja (SASE -Safe and Secure Environment) – navedeno je tada.

Tokom posjete Bosni i Hercegovini visoki dužnosnik Evropske unije trebao bi se sastati s predstavnicima vlasti, opozicije i civilnog društva.

Prethodno je Borelj posjetio Sjevernu Makedoniju gdje je kazao da u sadašnjim vremenima svi zajedno trebaju sarađivati bez političkih podjela, naglašavajući da je zapadni Balkan strateški prioritet za Evropsku uniju.

Kako je istaknuto, višednevna posjeta Borelja zemljama zapadnog Balkana potvrdit će predanost i podršku EU regiji, između ostalog imajući u vidu invaziju Rusije na Ukrajinu i utjecaj tog rata na sigurnost Evrope u cjelini.

Share this Article