Borrell: Uvjeravam građane BiH da čvrsto stojimo iza mira i stabilnosti

2 Min Read

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnost politiku Josep Borrell stigao je u posjetu Bosni i Hercegovini. U svom prvom obraćanju Borell je pozvao političare da rade za boljitak BiH i kazao da EU čvrsto stoji iza naše zemlje.

“U ovom sukobu između vladavine prava i vladavine jačega vidimo jedan dobar podsjetnik očuvanja mira. Nekada da bi očuvali mir morate pokazati i snagu.

U ovom sukobu svijet stoji ujedinjen sa 141 zemljom članicom UN koja je zahtjevala hitni prestanak ruske agresije.” kazao je Borell.

“U ovom ključnom trenutnku izuzetno je važno prisustvo EUFOR-a na terenu u osiguranju bezbjednosti. Još je važnije nego ikada. Iz tog smo razloga uduplali naše prisustvo. Osnažili smo dodatno naše prisustvo i u ovom trenutku uvjeravam građane BiH da je naše čvrsto opredjeljenje očuvanje stabilnosti BiH.

Važnost mira i sigurnosti je nesporna i svako od nas ima ulogu u njihovom očuvanju. Prije 30 godina situacija je ovdje bila mnogo gora. Mi smo od svojih predaka naslijedili prošlost sa njenim dobrim i lošim stranama. Naša je uloga da podržimo žrtve i kaznimo počinioce. Vaša uloga u svemu tome je nezamjenjljiva.

Pozivam sve današnje političke aktere da zajednički rade, da ne blokiraju institucije, da udruže snage i iskoriste ekonomske potencijale, da se bore protiv korupcije.

I zato u ovom svečanom času skoro 30 godina nakon početka opsade Sarajeva u prisustvu vas pripadnika operacije ALTHEA pozivam izabrane državne dužnosnika i parlamentarce da zajednički rade na pronalaženju rješenja i zajedničko djelovanje u okviru institucija.” rekao je Borrell.

U posjeti našoj zemlji je u društvu Borrella je i Angelina Eichhorst, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove.

Borell će se danas sastati sa predstavnicima vlasti u BiH, te sa predstavnicima opozicionih stranaka i civilnog društva.

Share this Article