“Klas” redukovao izvoz brašna, domaće tržište prioritet

1 Min Read

Sarajevska kompanija “Klas” odlučila je maksimalno redukovati izvoz brašna, a nekim zemljama i obustaviti, a sve kako bi osigurala dovoljne količine za domaće tržište.

Uprava kompanije donijela je odluku da se redukuje izvoz brašna prema velikim izvoznim tržištima, jer je potražnja za brašnom i do tri puta veća od uobičajene, što dovodi u pitanje stabilnost i snabdijevenost domaćeg tržišta koje je u ovom trenutku prioritet.

Iz ove kompanije ističu da prilagođavanjem trenutnoj situaciji i sve strožijim ograničenjima uvoza pšenice i ostalih sirovina, potrošači Bosne i Hercegovine moraju osjećati sigurnost u smislu da će na policama biti dovoljne količine “Klasovog” brašna.

“Primarni zadatak jeste zaštititi građane BiH u uslovima više nego otežane nabavke sirovina kako to, u ovim momentima za svoje domaće potrošače, rade i sve druge evropske i regionalne države”, saopćeno je iz “Klasa”.

Trenutno se na tržištu pšenice dešava konsolidacija i redefinisanje količina i uslova poslovanja koju iniciraju proizvođači ove žitarice, pa shodno tome “Klas” redovno prati situaciju i vrši procjenu stanja zaliha svih sirovina sa ciljem kontinuiranog i stabilnog snabdijevanja tržišta, navodi se u saopćenju.

Share this Article