INICIJATIVA “MOJA ADRESA SREBRENICA” PONUDILA RJEŠENJE: “U Izborni zakon kao posebno poglavlje uvesti izbore u Srebrenici”

1 Min Read

Na ovaj način, smatraju u Inicijativi “Moja adresa: Srebrenica” pomoglo bi se Bošnjacima povratnicima u Srebrenici, koji zbog političkih previranja doživljavaju konstatne pritiske i diskriminaciju u svim sferama života u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Inicijativa “Moja adresa: Srebrenica” uputila je Interresornoj radnoj grupi za izmjenu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine prijedlog dopune i izmjene ovog zakona na način da se uvrsti posebno poglavlje koje će regulisati izbore u opštini Srebrenica, a što uključuje i izmjenu Statuta opštine Srebrenica.

Prema njihovom prijedlogu, u sastav Skupštine opštine Srebrenica bi trebala ući dvadeset tri odbornika, od kojih jedan iz reda ostalih. Odbornici se biraju u osnovnoj izbornoj jedinici Srebrenica,koja obuhvata cijelo područje opštine Srebrenica definisano u članu 3. Statuta opštine Srebrenica. Nijedan od konstitutivnih naroda, ne može imati više od 11 svojih predstavnika u Skupštini opštine Srebrenica.

Share this Article