Predstavnici EU uručili demarš Bevandi: BiH se mora izjasniti o sankcijama Rusiji i Bjelorusiji

3 Min Read

Rezolucije se odnose na to da EBRD neće provoditi nove operacije/kredite niti tehničku pomoć u Ruskoj Federaciji i Bjelorusiji, a po mogućnosti obustavit će ili otkazati isplatu tranši u već postojećim operacijama za ove države.
Specijalni predstavnik EU za BiH i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler (Johann Sattler) uz prisustvo predstavnika osam ambasada država Evropske unije, uručio je danas zamjeniku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministru finansija i trezora Vjekoslavu Bevandi demarš, odnosno stav EU u vezi s glasanjem o rezolucijama Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Saradnja s EBRD od izuzetnog značaja za BiH

S obzirom na to da je Bevanda guverner BiH u EBRD-u, ambasadori EU su istakli da 1. aprila ove godine istječe rok za glasanje o dvije rezolucije EBRD-a koje se odnose na Rusku Federaciju i Bjelorusiju.

Kako je istaknuto tokom sastanka, rezolucije se odnose na to da EBRD neće provoditi nove operacije/kredite niti tehničku pomoć u Ruskoj Federaciji i Bjelorusiji, a po mogućnosti obustavit će ili otkazati isplatu tranši u već postojećim operacijama za ove države.

Tokom razgovora Bevanda je upoznao učesnike da ga je za guvernera u EBRD-u imenovalo Vijeće ministara BiH te je ove rezolucije uputio na današnju sjednicu Vijeća, uz prijedlog da se usvoji zaključak kojim se one podržavaju.

Bevanda je naglasio je da je saradnja s EBRD od izuzetnog značaja za BiH i da je riječ o jednom od kreditora koji finansira milionske projekte na području cijele BiH te da će u okviru svojih nadležnosti i kapaciteta nastojati da se ispune rokovi zadati u EBRD-u.

Na sastanku se govorilo o procedurama usvajanja budžeta za ovu godinu, s obzirom na to da Fiskalno vijeće BiH još nije usvojilo Globalni fiskalni okvir koji bi dao parametre za kreiranje ovogodišnjeg budžeta u Ministarstvu finansija i trezora BiH, odakle su više puta upućene urgencije za usvajanje ovog dokumenta, što je prvi korak ka usvajanju budžeta.

Zakonske procedure su jasne

Na pitanja predstavnika EU u vezi s finansiranjem općih izbora ove godine, Bevanda je odgovorio da su zakonske procedure jasne te da Ministarstvo finansija i trezora BiH ne ulazi u fazu politikanstva i obavit će svoje dužnosti kada se ispune potrebni uvjeti, a jedan od glavnih je usvajanje budžeta za ovu godinu.

Sastanku su, osim specijalnog predstavnika EU za BiH Satglera, prisustvovali i ambasador Republike Italije Marko Di Ruca (Marco Di Ruzza), ambasador Republike Poljske Jarosław Lindenberg, ambasador Kraljevine Španije Marija Tereza Lisaranzu (Maria Teresa Lizaranzu), ambasador Republike Hrvatske Ivan Sabolić, te ekonomski konsultant u Ambasadi Češke Republike Ondrej Picka, zamjenica ambasadorice Republike Njemačke Petra Sabine Kohendorfer (Kochendorfer), zamjenica ambasadorice Nizozemske Mina Nur (Noor) i zamjenik šefa misije, prvi sekretar u Ambasade Švedske u BiH John Skoglund.

Share this Article