Dan kada su se logoraši iz Heliodroma “ponovo rodili”

3 Min Read

Heliodrom, Dretelj, Vojno, Sovići, Ljubuški – logori su u kojima je Emir Hajdarević proveo ukupno 309 dana. Koračajući ispred nekadašnjeg zloglasnog Heliodroma vraćaju mu se bolna sjećanja na trenutke provedene u ovim prostorijama koje se danas nalaze u kampusu mostarskog Sveučilišta a kojem bivšim logorašima nije dozvoljen pristup kao ni polaganje cvijeća na mjesto koje je u njihovim životima obilježeno kao simbol stradanja i patnje.

“Ono što se nama desilo niko nema pravo da negira i niko nema pravo da nam zabrani pristup mjestu stradanja logoraša Mostara, Hercegovine i BiH, jer u Heliodromu nisu bili samo građani Mostara nego su bili iz cijele Hercegovine i jednog dijela Bosne, a pristup jednom objektu koji je doprinio da šestorka bude osuđena za UZP je Heliodrom i svim aktivnostima koje rade pokušavaju to izbrisati, ne može se to izbrisati, historija se ne briše bez obzira sviđala se nekom ili ne”, rekao je Emir Hajdarević, bivši logoraš.

Na zahtjev koji su uputili Sveučilištu da im omogući polaganje cvijeća na prostoru nekadašnjeg logora, dobili su odgovor da zbog nastavnih procesa i građevinskih radova koji se izvode u kampusu to nije moguće. Jedina je namjera kažu bivši logoraši, bila dostojanstveno obilježiti godišnjicu i odati počast onima koji iz ovih logora nisu dočekali slobodu.

“Prema nepotpunim podacima u logoru Heliodrom ubijena su 54 čovjeka, odnosno na radovima koji su se izvodili na prvim linijama i u samom logoru. Veliki dio svog logorovanja od 309 dana sam proveo u Heliodromu. Simbol stradanja Bošnjaka Hercegovine je Heliodrom”, rekao je Hajdarević.

Torture Heliodroma i još šest logora proživio je i Mirzo Ćemalović. Najgora sjećanja vežu ga za logor Dretelj.

“U hangaru gdje bilo oko 800 ljudi zatvorili su nas tri vode, bez hrane i vode. Mislili smo da smo zatvoreni da pomremo. Zatvoriti ljude bez ikakve krivice, samo što se drugačije zovu i držati ih tako godinu dana to je neopisivo”, rekao je Mirzo Ćemalović, bivši logoraš.

19. mart ostao mu je duboko urezan u sjećanje. Dan je to kada je zvanično počeo proces raspuštanja logora HVO-a.

“Smatrali smo da je to naš rođendan jer smo se mi ponovo rodili i ugledali slobodu”, dodao je.

Prema podacima Udruženja logoraša Mostar, kroz logore tzv. Herceg-Bosne – Heliodrom, Dretelj, Gabela, Široki Brijeg i druge, prošlo je preko 20.000 ljudi, veliki broj ih je ubijen ili ranjen, a još uvijek se traga za 50 logoraša koji se vode kao nestali.

Share this Article