Proizvođači se protive novom udaru na građane: Mlijeko ne smije dodatno poskupjeti

3 Min Read

Đubrivo koje sad koriste proizvođači poskupjelo je više od 300 posto, a prerađivač kupio mlijeko i platio ga 50-60 feninga, rekao je Bićo
Dok građani iščekuju ukidanje akcije na gorivo, a cijene osnovnih životnih namirnica nemilice rastu, najavljuju se i nova poskupljenja.

Nesposobni da izvezu
Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH, kazao je da industrija mlijeka i mliječnih proizvoda ima deficit u smislu vanjskotrgovinskih razmjena, koji je nešto niži od prosjeka. To bi mogao biti jedan od razloga poskupljenja mlijeka i mliječnih proizvoda.

Ipak, proizvođači se oštro protive dizanju cijena proizvoda jer, kako je objašnjeno, nije došlo do povećanja cijene otkupa.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo za „Avaz“ kaže kako je skup koji se najavljuje neosnovano.

– Mlijeko je već skupljeno na policama, ne znam zašto će još, budući da otkupne cijene nisu digli feninga. Nabavljaju ga po istoj cijeni kao prije godinu dana. Sad bismo svi trebali trpjeti jer su oni nesposobni da izvezu svoju robu. Prerađivači više kukaju nego direktni proizvođači, a ljudi samo prepakuju i prodaju.
Đubrivo koje sad koriste proizvođači poskupjelo je više od 300 posto, a prerađivač kupio mlijeko i platio ga 50-60 feninga – rekao je Bićo.

Pet litara
U Republici Srpskoj neće doći do poskupljenja mlijeka, potvrdio je za „Avaz“ predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Vladimir Usorac.

– Održali smo sastanak u Banjoj Luci i usaglasili da cijena mlijeka treba ostati na istom nivou, neće biti poskupljenja, a ni pojeftinjenja. Kad ne rastu cijene naših proizvođača, ne mogu rasti ni cijene mlijeka.
Proizvođačke cijene su minimalne, litar mlijeka je 70 feninga, jeftinije od litra vode, pet litara ide za litar nafte i tako dalje. Nema govora o poskupljenju – kazao je Usorac.

Prekomjeran uvoz
– Uvozimo 177 miliona KM prerađevina mlijeka, od čega je samo sira oko 92 miliona, dok naša industrija izvozi oko 93 miliona. Mislim da bi bilo dobro da se podrži smanjenje i ukidanje akciza na gorivo te da bi bilo dobro diferencirati stopu PDV-a – naveo je Egrlić.

Share this Article