Ivana Korajlić za “Avaz”: U donošenju odluka u BiH građani su potpuno nebitni

3 Min Read

Najbitnija su politička nadmudrivanja, korištenje ovakvih situacija da bi se stekla neka vrsta prednosti u odnosu na ostale političke aktere.

Odbijanje delegata Doma naroda PSBiH da po hitnoj proceduri razmatraju zakone o ukidanju akciza na gorivo i smanjenju stope PDV-a samo je ilustracija odnosa vlasti prema problemima građana. U donošenju odluka građani su potpuno nebitni, kaže Ivana Korajlić, izvršna direktorica “Transparency Internationala” (IT) u BiH.

Vlastite beneficije
Dodaje da se građani osjećaju nesigurno i u ekonomskom i u smislu generalne bezbjednosti i očekuje da još veći broj njih ode iz države.

– Najbitnija su politička nadmudrivanja, korištenje ovakvih situacija da bi se stekla neka vrsta prednosti u odnosu na ostale političke aktere, da bi se išlo prema dodatnim ucjenama… Na kraju vidimo da se i ovi prijedlozi svode na to ko će prikupiti političke poene kao neko ko je sve to inicirao, a ne gleda se na to šta je primjenjivo i koliko hitno se mora reagirati – dodaje Korajlić.

Umjesto građanima, nosioci javnih funkcija uglavnom su posvećeni vlastitim beneficijama i interesima. O tome svjedoči i posljednja prijava TIBiH protiv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, jer firme u vlasništvu njegove porodice posluju s državom i primaju značajne poticaje iz budžeta. Korajlić kaže da je ovo samo jedan od primjera da neko ko obavlja javnu funkciju koristi utjecaj na kompletan sistem.

Veliki otpori

– Ovaj put se radi o direktnom kršenju Zakona o sukobu interesa u institucijama BiH – smatra Korajlić, ali upozorava da Komisija za odlučivanje o sukobu interesa već duže vrijeme ne funkcionira, jer se koriste različite vrste manipulacija da bi se izbjeglo njeno odlučivanje u pojedinim predmetima.

TIBiH već godinama pokušava inicirati sveobuhvatnu reformu – od načina imenovanja članova VSTV-a, tužilaca i sudija, njihove odgovornosti i transparentnosti, kontrole imovinskih kartona, ali takve inicijative prate veliki otpori jer se pojedinci iz vlasti ne žele odreći kontrole nad pravosuđem. Zbog toga slučajevi visoke korupcije ostaju nekažnjeni, a statistika se „popravlja“ procesima sitne korupcije.

Nesigurnost i haos

– Vidimo i pokušaje da se nadležnosti povuku na entitetski nivo usvajanjem zakona o VSTV-u RS, koji bi tek onda krenuo u potpunu pravnu nesigurnost i haos. Zbog toga, vjerovatno, izmjene Zakona o VSTV-u BiH neće naići na podršku, prije svega SNSD-a, a možda i drugih političkih stranaka koje usaglašavaju svoje stavove s njima – ističe Korajlić.

Share this Article