NATO otvara zračnu bazu na Balkanu

2 Min Read

Baza je izgrađena 1950-ih i trebala bi postati taktička operativna stanica saveza.

Stara zračna baza iz doba komunizma u Albaniji trebala bi postati taktička operativna stanica NATO-a kada se ponovno otvori 2023. godine, piše Euronews.

Utrka u naoružanju

Vojna potrošnja sada je u porastu u velikom dijelu Evrope, ponajviše u Njemačkoj, ali i na Balkanu. Napetosti rastu i u blizini Albanije. Čini se da su Hrvatska, koja je članica NATO-a, i Srbija, koja se protivi savezu, u mini utrci u naoružanju, piše Euronews.

Srbija je od Rusije nabavila nadograđene avione MiG-29, tenkove i raketne sustave, dok je Hrvatska od Francuske kupila 12 borbenih aviona Rafale.

U januaru su započeli radovi na nadogradnji zračne baze Kuçovë kao modernog operativnog središta. NATO i Albanija obećali su 50 milijuna eura za centar koji se nalazi 85 kilometara južno od glavnog grada Tirane.

Baza je izgrađena 1950-ih
Mali obližnji grad Kuçovë nazvan je Staljinov grad tokom albanskog komunističkog režima, a baza je izgrađena 1950-ih koristeći zatvorsku radnu snagu pod vodstvom vođe Envera Hoxhe koji je, unatoč tome što je bio komunist, na kraju antagonizirao SSSR, Kinu i obližnju Jugoslaviju nakon Drugog svjetskog rata, pretvarajući ga u pustinjačko stanje, piše Euronews.

Nakon pada komunističkog režima 1990., albanska vojska imala je više od 200 mlažnjaka, uglavnom raznih modela MiG-ova, u tri zračne baze. Većina ih je sada rashodovana, a stari ruski i kineski mlažnjaci prestali su letjeti 2005. godine.

Albanske zračne snage sada imaju nekoliko helikoptera, uglavnom Bells i Eurocoptera te očekuju da će dobiti nekoliko Blackhawka, piše Euronews.

Share this Article