Mustafići će sina ukopati 11. jula: Nakon 12 godina saznali da je njihov Salim identificiran

3 Min Read

Mustafići će sina ukopati 11. jula: Nakon 12 godina saznali da je njihov Salim identificiran.

Više od 26 godina Šefika i Idriz Mustafić iz Gostilja kod Srebrenice tragaju za posmrtnim ostacima mlađeg sina Salima, koji je ubijen u julu 1995., kada je tek napunio 18 godina.

Bježali šumom
Kada su izgubili posljednju nadu da će pronaći barem jednu kost svog sina, slučajno su nedavno iz Udruženja „Srebreničke majke“ saznali da je identifikacija posmrtnih ostataka njihovog sina Salima završena još 13. aprila 2010. godine, a njih niko iz Identifikacionog centra Podrinje (ICP) u Tuzli o tome nije obavijestio.

– Imam pismeni dokaz da je tijelo moga sina ekshumirano 29. novembra 2007. iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika, a identificirano je tri godine kasnije, tačnije 13. aprila 2010. Nije nam jasno zašto su 12 godina kosti moga sina ležale u ICP-u kada su davno mogle naći vječni smiraj u Memorijalnom centru Potočari – govori Idriz Mustafić.

Sjeća se da su u julu 1995. stariji sin Enis (19), mlađi Salim (18) i on, zajedno s grupom, krenuli preko šume do slobodne teritorije. U Burnicama Enis je nosio ranjenog druga Damira Selimovića iz Šljivice kod Srebrenice.

Odlazak majki

– Na jednom izvoru napravili smo pauzu da se napijemo vode i natočimo u flaše. Tog trenutka oko nas su počele padati ručne bombe. Grupa se razbježala u zaklon i tada sam posljednji put vidio moje sinove – prisjeća se Mustafić.

Šefika s tugom kaže kako su mnoge srebreničke majke otišle na bolji svijet, a da nisu dočekale da ukopaju makar jednu kost svojih najmilijih.

– U ovoj tuzi i boli, ja nisam njihove sudbine. Ako Bog da, 11. jula ću smoći snage i prisustvovati ukopu posmrtnih ostataka i mog Salima – govori Šefika.

Smiraj kraj brata Enisa

– Kada smo dobili vijest da je Salim identificiran, poslao sam kćerku Enisu Suljić u Tuzlu da se uvjeri je li to tačno. Potvrđeno joj je, a od posmrtnih ostataka nedostaju jedna potkoljenica i lobanja. Ovih dana ću i ja otići u ICP da potpišem zapisnik o identifikaciji i pristanku na ukop 11. jula – kaže Idriz.

Salim će biti ukopan na parceli jedan u Memorijalnom centru, pored brata Enisa, koji je vječni smiraj našao 2005. godine, te u blizini mezara amidža, djedova i brojnih drugih Mustafića.

Share this Article