Ubistvo u Prijedoru: Odmazda zbog dobrog rada na suzbijanju puteva droge?

3 Min Read

U Prijedoru je dan žalosti nakon ubistva načelnika krim policije Radenka Bašića. Policija i danas bez detalja o slučaju koji je šokirao Bosnu i Hercegovinu i region. Do sada je saslušano više osoba, ali ni ubica niti motiv nisu poznati.

Dan nakon ubistva načelnika krim policije Prijedor u žalosti. Zastave spuštene na pola koplja, ulice bez glasne muzike.

Pećani u kojima se ubistvo desilo u šoku. Policije je u gradu manje nego juče, ali je prisutna, a naselju nije moguće prići bez prolaska policijske kontrole.

Zašto, uz mještane, pita se i policija. I danas bez detalja o slučaju na kojem sarađuju sa svim agencijama u Bosni i Hercegovini, Europolom, Interpolom, FBI-jem.

“Drugog motiva osim posla ne vjerujem da je bilo. (N1: Dakle mislite da su dobri rezultati na neki način?) Ne bih dalje da komentarišem”, kazao je Sretoja Vujanović, načelnik Policijske uprave Prijedor.

Da li po srijedi odmazda zbog dobrog rada na suzbijanju puteva droge u gradu, pitanje je o kojem se spekuliše. U špekulacijama se sve povezuje i sa otkrivanjem komunikacije kriminalaca i pojedinaca u policijskim strukturama putem kriptovanih aplikacija. O tome i iz SIPA-e muk.

“U Prijedoru je bilo određenih aktivnosti koje su bile na meti i na udaru policije u bliskom vremenu koje je iza nas i vrlo je moguće da to može imati vezu s tim, ali može imati i sasvim neke druge konotacije zbog ukupne složene političke situacije i ukupne nestabilnosti u Bosni i Hercegovini”, kazao je Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bezbjednost Banjaluka.

Završena je i obdukcija, ali bez zvaničnih detalja. Nezvanično mjesto zločina prekriveno je kamerama u privatnom vlasništvu, a policija je izuzimala snimke. Mostić na kojem se sve desilo pod stalnim je nadzorom.

Slučaj iz Prijedora šokirao je i službu. Dok ponavljaju zahtjev za podizanje bezbjednosti uniformisanih lica kažu, i trenutni zakonski okvir je adekvatno postavljen, ali ono što brine je rad pravosuđa.

“Nikada pravosuđe u Bosni i Hercegovini nije iskoristilo propisani zakonski optimum i time jasno poslalo sliku javnosti i svima ostalima da su napadi i ubistva policijskih službenika nedopustivi i da je to nešto što ova država neće i ne želi tolerisati”, kazala je Anica Jondić, Sindikat radnika unutrašnjih poslova RS.

Da je tako stoji i u trenutnoj normativi. Za ubistvo službenog lica zapriječena je kazna zatvora od najmanje 10 godina ili kazna doživotnog zatvora.

Share this Article