DOM NARODA ODLUČIO: Akcize ponovo pale, usvojene izmjene Zakona o PDV-u

4 Min Read

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost u prvom čitanju.

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici nije prihvatio zahtjev Predstavničkog doma da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, koji predviđa ukidanje akciza na gorivo.

Delegati su se potom izjašnjavali i o tome da se predloženi zakon razmatra u skraćenoj zakonodavnoj proceduri, ali taj prijedlog nije imao potrebnu entitetsku većinu delegata iz Republike Srpske pa će se o tome naknadno pokušati usaglasiti Kolegij Doma.

Predstavnički dom državnog parlamenta je na posljednjoj sjednici, na prijedlog poslanika SDP-a BiH, po hitnom postupku usvojio prijedlog ovog zakona čije bi donošenje, kako navode predlagači, dovelo do smanjenja cijene goriva za iznos od 30 do 45 pfeninga po litru.

Predloženi zakon predviđa ukidanje akciza za dizel-gorivo i ostala plinska ulja, petrolej (kerozin), motorni benzin-bezolovni, motorni benzin, lož-ulje, tečni naftni plin za pogon motornih vozila, biogoriva i biotečnosti.

Precizirano je da se odredbe zakona primjenjuju šest mjeseci od dana stupanja na snagu, a po isteku tog roka Vijeće ministara BiH može svojom odlukom produžiti njegovu primjenu za još tri mjeseca.

Dom naroda PSBiH podržao principe prijedloga dopuna Zakona o PDV-u

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržao je danas principe dopuna Zakona o porezu na dodatu vrijednost koji predviđa stopu PDV-a od pet posto za lijekove i osnovne životne namirnice, a 22 posto za luksuzne proizvode.

Predloženi zakon predviđa da se po sniženoj stopi PDV-a od pet posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara i to: lijekovi, pomoćna ljekovita sredstva i zdravstvena pomagala; hljeb dobijen od svih vrsta brašna; sve vrste mlijeka, jestiva ulja, jestive masnoće, so, šećer, stočna hrana bez koncentrata, sjemena i sadni materijal.

Također, predviđa da se po stopi PDV-a od 22 posto oporezuju visokokvalitetna vina i alkoholna pića; cigare i cigarilosi; luksuzni parfemi, odjeća i obuća od krzna i kože reptila; nakit i srodni proizvodi; satovi i njihovi dijelovi; luksuzna vozila za prijevoz osoba na zemlji, u zraku ili na vodi; umjetnička djela, pirotehnički proizvodi za vatromet; upaljači za cigarete, luksuzna naliv pera i oružje.

Delegatkinja Kluba Srba Dušanka Majkić (SNSD) kazala da razmatranje ovog zakona treba biti u redovnoj proceduri jer hitna procedura podrazumijeva stavove Predstavničkog doma i apsolutno nepoštovanje Doma naroda.

Kaže da su u ovim okolnostima imali najbolje moguće rješenje, dodajući da slijedi amandmanska faza u kojoj mogu učiniti da ovaj zakon bude što bolji.

Delegat Kluba Bošnjaka Denis Bećirović (SDP) je kazao da će podržati ovaj prijedlog zakona jer dokle god ima novca u PSBiH, u Vijeću ministara BiH za najskupocjenije automobile, za ogromne otpremnine, za kupovinu skupocjenog namještaja mora biti prostora i za rasprave o ovakvim prijedlozima i zakonima.

Delegatkinja Lidija Bradara (HDZ) smatra da bi svaki zakon, pa i ovaj, trebao dati odgovore na određena pitanja – koji su to ekonomski efekti, socijalni, finansijski i politički.

– Ni jedan odgovor na ovo pitanje, osim tog možda političkog, ili populističkog, nisam dobila. Ono što bi nama trebao biti konačan cilj jeste da zaštita stanovništva i krajnje potrošnje u BiH treba biti u fokusu, a da ovo parcijalno predlaganje mjera sigurno neće tome doprinijeti – navela je Bradara.

Share this Article