Memorijalni centar Srebrenica: Poziv preživjelim da podijele svoje priče i sjećanje na genocid

3 Min Read

Video-svjedočanstva više od 350 preživjelih svjedoka genocida već su našla mjesto u Arhivu tog centra i bit će svjedočanstva budućim naraštajima koji će u Memorijalnom centru moći gledati sva ta svjedočenja.

Memorijalni centar Srebrenica užurbano radi na projektu usmene historije i želi doprijeti do što većeg broja ljudi koji su preživjeli genocid u Srebrenici, saopćeno je iz tog centra.

Centar stoga poziva preživjele da podijele svoje priče, sjećanja na rat i genocid. Memorijalni centar u posljednje se dvije godine intenzivno bavi usmenom historijom.

Ne dozvoliti da se zaboravi
Video-svjedočanstva više od 350 preživjelih svjedoka genocida već su našla mjesto u Arhivu tog centra i bit će svjedočanstva budućim naraštajima koji će u Memorijalnom centru moći gledati sva ta svjedočenja i tako, na osnovu ličnih iskustava preživjelih, učiti o genocidu.

Ilijaz Pilav je svijetlo slobode nakon pada Srebrenice ugledao na teži način preživjevši ‘Marš smrti’. Njegovu životnu priču je ispričao u projektu usmene historije. Svim preživjelim svjedocima genocida u Srebrenici uputio je poziv da i oni podijele njihove priče, iskustva tokom opsade Srebrenice.

– Obaveza nas preživjelih je govoriti o tome i ne dozvoliti da se zaboravi. Budite učesnik projekta usmene historije Memorijalnog centra. Podijelite sa nama iskustvo života pod opsadom. Od iznimne važnosti je da se svaka priča zabilježi, da ostane i nakon što mi ne budemo ovdje. Našu priču ne može ispričati niko do mi sami. Svjedoci smo da vrijeme odnosi sve veći broj preživjelih svjedoka genocida, a da njihova priča i sjećanja nigdje nisu zabilježena – naveo je.

U Tuzli snimanje svjedočena preživjelih

Već naredne sedmice, tim Memorijalnog centra boravit će u Tuzli gdje će snimati svjedočenja preživjelih.

– Ukoliko ste preživjeli genocid u Srebrenici, javite nam se i pohranite svoje svjedočenje za buduće generacije koje će željeti učiti o sudbini i borbi za život jednog naroda – navedeno je u saopćenju.

Tim Memorijalnog centra, na čelu sa Hasanom Hasanovićem, vođom projekta usmene historije, svjedočenja preživjelih snima na lokacijama u Tuzli, Sarajevu i Potočarima. Prijevoz svjedoka koji žele podijeliti vlastita sjećanja, do mjesta snimanja na jednoj od tri navedene lokacije, obezbjeđuje Memorijalni centar.

Share this Article