Stoltenberg nakon samita NATO-a: Pomoći ćemo Gruziji i BiH jer su u opasnosti od ruskog uticaja

2 Min Read

U isto vrijeme imamo odgovornost da osiguramo da konflikt ne eskalira još više, istakao je.

Završen je vanredni samit lidera NATO-a u Briselu. Prisutnima se obratio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. Idući samit će se održati u junu u Madridu.

– Ukrajinci se bore za slobodu i budućnost. Mi smo uz njih. Predsjednik Zelenski obratio nam se strastvenom porukom zahvalivši na pomoći i istaknuvši važnost dodatne vojne pomoći – rekao je Stoltenberg.

U toku svog obraćanja javnosti, glavni sekretar NATO-a se osvrnuo i na broj američkih vojnika koji se nalazi na tlu Evrope.

– Više od 100 hiljada američkih vojnika se nalazi na teritoriji Evrope, te pomažu NATO savezu. Danas su se NATO lideri složili da se moramo suočiti sa novom sigurnosnom situacijoim.

Članice NATO saveza su prihvatile nove obveze. Na istoku Europe će biti više vojnika, povećat će se broj aviona, brodova i podmornica. Stoltenberg je najavio i češće vojne vježbe.

– Ukrajina će od NATO-a dobiti više pomoći u oružju i novcu, a Ukrajini će se pomoći u obrani od sajber napada, kao i od biološkog i hemijskog oružja. Na moru ćemo imati podmornice i veliki broj borbenih brodova koji će tamo biti kontinuirano.Ovo uključuje potrebne treninge za njihovu vojsku i medicinsku pomoć – rekao je.

Rekao je da je ruska invazija najveća prijetnja sa kojom se susrela ova generacija.

– Narod Ukrajine pokazao je hrabrost i odlučnost boreći se za svoju slobodu i budućnost. Stojimo uz njih – rekao je.

Eskalacija situacije

– U isto vrijeme imamo odgovornost da osiguramo da konflikt ne eskalira još više. Složili smo se da moramo podržati ostale države koje su u opasnosti od ruskog uticaja a to su Gruzija i BiH – rekao je Stoltenberg.

Share this Article