UPOZORENJE ŽELJKA KOMŠIĆA: “Stranci su sijali razdor među bosanskim opcijama, moramo formirati snažan probosanski front!”

4 Min Read

Dakle, mi smo u Sarajevu morali biti mnogo jedinstveniji. Morali smo biti jedinstveniji u odbijanju tih napada koji dolaze”, ocijenio je Komšić.

“Ne govorim o tome da se moramo grliti i ljubiti i biti zajedno u svemu. Ali moramo kada je o BiH riječ formirati snažan probosanski front, jer su pojedini predstavnici međunarodne zajednice u BiH lukavo koristili tu činjenicu i samo su sijali razdor među političkim strankama probosanske orijentacije, kazao je to član Predsjedništva BiH Željko Komšić u intervjuu za portal “Radiosarajevo” govoreći o mogućnosti razvijanja probosanskog fronta za odbranu države.

Komšić je kazao da se u tome smislu moramo vratiti tri godine unazad, poslije izbora 2018. godine.

“Meni je tad bilo jasno da se mora praviti probosanski blok. Jedan jak politički blok koji će se oduprijeti svemu onome što se tad vidjelo da slijedi, a danas se pokazalo da slijedi. Dakle, mi smo u Sarajevu morali biti mnogo jedinstveniji. Morali smo biti jedinstveniji u odbijaju tih napada koji dolaze”, ocijenio je Komšić.

“Jedan problem Čović sa svojim planovima i HNS. Drugi problem Dodik sa svojim planovima i cijeli taj projekat velika Srbija, ‘srpski svet’. Pogotovo je problem kada su oni zajedno, a našli su se u strateškom savezništvu sada. Ta dva projekta, bez obzira koliko se ne vole međusobno, našli su se u strateškom savezu jer oni zapravo govore o ovladavanju Bosnom, pa u jednom trenutku i o raspadu BiH. To savezništvo počiva na toj osnovi”, smatra Komšić.

S druge strane, dodaje Komšić, pojavio se problem nejedinstva među tim strankama koje kolokvijalno zovemo probosanskim.

“Podsjetit ću vas ovdje je dugo vremena bila bitka koja se svodi na onu narodnu ‘zaklati vola za kile mesa’. Ili da ne vidimo šumu od drveća. Onda kada su eksplodirali svi ovi zahtjevi za izmjenu Izbornog zakona, gdje se bjelodano vidjelo ko šta hoće i ko šta zaista smjera. Kada je svima postalo bjelodano o čemu se radi, onda je malo već bilo kasno”, kazao je.

Dodao je da je puno teških političkih riječi palo između političkih stranaka, optuživali su jedni druge za bilo šta. Nekad i osnovano, moram reći, a nekad, kaže Komšić, i ne.
“Naravno da u tim trenucima vam treba neko ko će biti malo mudriji i reći ovo je politička borba. Ali ovdje nismo ugroženi mi kao stranke i političari. Ovdje je ugrožena BiH. Moramo se zbiti ne bi li se odbranili od ovog što je BiH napalo”, smatra Komšić.

Komšić je kazao da su pojedini predstavnici međunarodne zajednice u BiH lukavo koristili tu činjenicu i samo su sijali razdor.

“Razdor je sijan među političkim strankama probosanske orijentacije. Instaliran je taj razdor. Otud toliki nered ovdje oko nekih stvari. Ne kažem da neki politički sukobi nisu bili sasvim opravdani. Pogotovo kada je riječ o lopovluku. Tu uvijek vrijedi ući u politički sukob svake vrste. Ali jednostavno se radilo na tome da se razbije jedinstvo u Sarajevu”, naveo je Komšić i dodao:

“Nekim ljudima sam govorio 2018. godine. Jedan problem Dodik, drugi Čović, a treći nejedinstvo u Sarajevu. Ne govorim o tome da se moramo grliti i ljubiti i biti zajedno u svemu. Ali moramo kada je o BiH riječ! Neprirodno je da nismo. Radi se o nama. Radi se o životima nas, naše djece i budućih generacija. Odbijalo se to dugo od zid dugo vremena. Bilo mi je nekad čudno da upozoravam na opasnost koja se vidi, a da ne pije vode u javnosti, nigdje. Sad smo napokon shvatili o čemu je ovdje riječi”, rekao je Komšić.

Share this Article