Komšić s nizozemskim parlamentarcima: Konstitutivnost neprihvatljiva, izbora mora biti

2 Min Read

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se sa delegacijom Komiteta za evropske poslove Predstavničkog doma Kraljevine Nizozemske.

Tokom sastanka predstavnici nizozemske delegacije istakli su razloge svoje posjete Bosni i Hercegovini, navodeći da se žele što bolje upoznati sa aktuelnim političkim i društvenim procesima u Bosni i Hercegovini. Delegacija Komiteta za evropske poslove Predstavničkog doma Kraljevine Nizozemske izrazila je zabrinutost zbog najave blokade općih izbora, te istkala da oktobarski izbori trebaju biti održani.

Komšić je izrazio zahvalnost Komitetu za evropske poslove Predstavničkog doma Kraljevine Nizozemske zbog principijelnog i dosljednog stava Kraljevine Nizozemske u pogledu zahtjeva za ispunjenjem evropskih pravnih standarda koji su preduslov za evropski put Bosne i Hercegovine, kao i zahvalnost za principijelan stav kada je riječ o antievropskom principu konstitutivnosti naroda.

Sagovornici su razgovarali i odnosu građana Bosne i Hercegovine prema aktuelnim političkim pitanjima, zaključivši da svi građani Bosne i Hercegovine, bez obzira na njihovo etničko porijeko moraju biti jednaki pred zakonom.

Konstatovano je da pojedini predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini moraju biti precizniji kada govore o protivljenju pojedinih politika usvajanju reformskih zakona, kako bi se jasnije utvrdila politička odgovornost za aktuelne blokade.

Tokom sastanaka istaknuto je da etnički koncept uređenja društva i države producira organizovani kriminal i sistemsku korupciju te da takav koncept kroz provođenje reformi mora biti odbačen.

Ispred Komiteta za evropske poslove Predstavničkog doma Kraljevine Nizozemske sastanaku su prisustvovali; Attje Kuiken, Ruben Brekelmans, Jasper van Dijk, Kati Piri, Corinne Ellemeet, Tanahan Kuzu, Jan Peternotte, i Renee Konings.

Share this Article