Dodik: Nema restriktivnih mjera Rusiji

2 Min Read

Mi iz RS sasvim sigurno nećemo mijenjati stav po tom pitanju, poručio je on.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za Srnu da Predsjedništvo BiH nije razmatralo uvođenje restriktivnih mjera prema Ruskoj Federaciji, podsjetivši da su druga dva člana čak odbila da se o ukrajinskoj krizi uopšte i raspravlja u Predsjedništvu.

Mi iz RS sasvim sigurno nećemo mijenjati stav

– Onda je potrebno znati da u BiH ne postoji odluka nadležnog organa za uvođenje restriktivnih mjera prema Ruskoj Federaciji. Predsjedništvo BiH je po Ustavu nadležno za vanjsku politiku BiH, a ne Vijeće ministara, kako pokušava da sugeriše član Predsjedništva Šefik Džaferović – istakao je Dodik upitan da prokomentariše Džaferovićevu izjavu da traži od Vijeća ministara da sprovede restriktivne mjere Moskvi.

Dodik je naglasio da će BiH ostati neutralna po pitanju sukoba u Ukrajini i to je stav koji se neće promijeniti.

– Mi iz RS sasvim sigurno nećemo mijenjati stav po tom pitanju – poručio je Dodik.

Restriktivne mjere

Džaferović je tokom današnjeg sastanka sa ambasadorima EU i članicama grupe G-7 rekao da traži od Vijeća ministara da sprovede svoje obaveze i implementira restriktivne mjere predviđene aktima EU kojima se BiH zvanično pridružila.

Ovaj zahtjev predsjedavajući Predsjedništva BiH će prema Vijeću ministara uputiti i u pisanoj formi, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Share this Article