Paušal od 500 KM redovan, a sjednice Nezavisnog odbora državnog parlamenta ni na vidiku

2 Min Read

Sjednica Nezavisnog odbora Parlamenta Bosne i Hercegovine koja je bila zakazana za sutra otkazana je i četvrti put.

Ovu informaciju potvrdio nam je Enes Obralija, predsjednik Nezavisnog odbora. Ipak, nije nam mogao reći ko koči održavanje sjednice koja treba odobriti imenovanje direktora državnih policijskih agencija, s obzirom da ih je nekoliko kojima uskoro itiče mandat.

Nezavisni odbor čini devet članova i već četvrti put nema kvoruma za odlučivanje, što janso otvara sumnju da se radi o nekoj vrsti opstruiranja. Također, može se kazati i da se radi o kršenju zakona pojedinih članova odbora. Ipak, to ne sprečava članove ovog tijela da mjesečno redovno naplate po 500 KM za svoj (ne)angažman.

Podsjetimo, krajem maja ove godine ističu mandati direktoru i zamjeniku Granične policije BiH (Zoran Galić i Fahrudin Halač), direktoru i njegovom zamjeniku Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (Mirsad Vilić, Ranko Vuković i Ivica Bošnjak) i zamjeniku direktora SIPA-e (Đuri Kneževiću).

S obzirom na neodržavanje sjednica Nezavisnog odbora na kojoj treba biti razmatrana konkursna procedura za direktore državnih policijskih agencija, već je jasno da novi dužnosnici neće biti izabrani u skladu s rokovima.

Sve ove pozicije bile su predmet brojnih sporova posljednjih godina, političkih potkusurivanja, a sami konkursi mogli bi proteći u takvoj atmosferi.

Članovi Nezavisnog odbora koji dolaze iz RS-a faktički blokiraju rad ovog tijela, a prema nezvaničnim informacijama to rade iz razloga jer ministar sigurnosti BiH blokira izbor novog direktora Službe za poslove sa stancima. Tu funkciju već godinu i po nakon isteka mandata i dalje obavlja Slobodan Ujić, a koji je na tu poziciju došao kao prijedlog bivše državne vlasti, tačnije SDS-a.

Share this Article