Karamatić: Vjerujem da će Bošnjaci žaliti za Miloradom Dodikom

4 Min Read

Kao što sam jednom prilikom izjavio da će Bošnjaci žaliti za Draganom Čovićem, u kontekstu njegove strpljivosti sa bošnjačkim politikama, vjerujem da će žaliti i za Dodikom, kazao je Karamatić

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Mario Karamatić govorio je za “faktor.magazin” nakon propasti pregovori o izmjeni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Istakao je da je očekivao takva ishod.

– Pregovori su propali očekivano, barem što se mene tiče. Teško je pregovarati sa nekim ko ne želi da se dogovori kao što je to ovdje bio slučaj. Uvjeren sam da bi bošnjački pregovarači, i da smo pristali na politički suicid umanjenjem ovlaštenja Doma naroda, tražili još neki novi ustupak i tako u nedogled.

Ono što je dobro u cijeloj ovoj priči je to što je ubrzan proces reorganizacije BiH iz nefunkcionalnog međunarodnog protektorata u funkcionalnu državu.

Konačno je i medijatorima iz SAD-a i EU jasno ko je ovdje glavni kočničar, a mislim i kako im je postalo jasno i to da BiH može funkcionirati samo kao unija tri republike, koliko god se iz političkog Sarajeva upinjali objasniti kako bi to bila nova etnička podjela u zemlji koja je etnički podijeljena i na nivou mjesnih zajednica, a kamo li viših organa uprave – rekao je Karamatić za “faktor.magazin”.

EU sile ne žele funkcionalnu BiH
Karamatić je rekao da su evropske sile htjele da BiH bude funkcionalna država, da bi ona to odavno bila.

– Uostalom, zar još neko na ovim našim prostorima vjeruje da mi sami odlučujemo o svojoj sudbini?

Predstavnici velikih sila su rekli kako će izbora biti, bez obzira što nema uslova za njihovo organizovanje, u prvom redu, jer nije usvojen budžet i ne postoje predviđena finansijska sredstva za tu namjenu. Izbore ne može platiti niti OESC ili neka druga institucija, osim da ta sredstva donira u budžet, a namjenski se ne može donirati itd.

Bez obzira što su od Ustavnog suda BiH izbrisani pojedini članovi Izbornog zakona, bez obzira što se zakonito, osim usvajanja budžeta, sredstva ne mogu osigurati, vjerujem da će izbori biti održani, jer su i stranci, i političko Sarajevo, nebrojeno puta već dokazali kako im zakoni u BiH ne znače ništa ako ne idu njima u prilog.

Jedan od jasnih primjera je proglašavanje 5 trećinom od 17 od strane visokog predstavnika. Na stranu što je visoki predstavnik iznad državnog parlamenta, iznad Predsjedništva, ali to da je i iznad osnovnih matematičkih postulata je ipak malo previše – kazao je Karamatić.

Teritorijalna reorganizacija Federacije

Na pitanje da li je vrijeme da kantoni u kojima su Hrvati većina preduzmu dalje korake, Karamatić kaže da je odavno vrijeme za takvo nešto.

– Vrijeme je bilo odavno, a nakon ovih pregovora vjerujem da među političkim predstavnicima hrvatskog naroda više nema zablude kako se sa bošnjačkim političarima može dalje graditi i razvijati Federacija i BiH.

Pravac u komu će krenuti hrvatska politika odrediti će HNS u narednim danima. Hoćemo li nakon teritorijalne reorganizacije Federacije svoj dio zvati Herceg-Bosna ili nekako drugačije, najmanje je bitno – istakao je Karamatić.

Predsjednik HSS-a je, komentarišući optužbe da je Milorad Dodik kriv za loše stanje u državi, rekao kako će “Bošnjaci žaliti za Miloradom Dodikom”.

– Kao što sam jednom prilikom izjavio da će Bošnjaci žaliti za Draganom Čovićem, u kontekstu njegove strpljivosti sa bošnjačkim politikama, vjerujem da će žaliti i za Miloradom Dodikom – rekao je Karamatić za “faktor.magazin”.

Share this Article