Njemačka uspostavila nagradu u znak sjećanja na ubijenog Hamzu Kurtovića

4 Min Read

Nagrada Hamza Kurtović dodijeljena je po prvi put jučer u Hanau u prisustvu vodećih političara iz Njemačke i Bosne i Hercegovine. Savezni kancelar Olaf Scholz pokrovitelj je ove nagrade koja će se ubuduće dodjeljivati ​​svake godine. Njome se želi pokazati “koliko je važno društveno opredjeljenje u borbi protiv svih oblika ekstremizma i rasizma”. Nastala je u znak sjećanja na ubijenog Hamzu Kenana Kurtovića, jednu od žrtava rasističkog napada u Hanau 19.2.2020.

U znak sjećanja na ubijenog Hamzu Kenana Kurtovića, jednu od žrtava rasističkog napada u Hanauu, nagrade su dodijeljene u četrnaest kategorija. Nagrada se dodijeljuje osobama, institucijama i inicijativama koje se angažiraju u borbi protiv rasizma. Ceremoniji su prisustvovali političari iz Njemačke i Bosne i Hercegovine, poznate ličnosti iz javnog života i Hamzini prijatelji, piše njemački WDR.

Jedan od inicijatora nagrade, otac ubijenog Hamze, Armin Kurtović, kaže da je imao velika očekivanja i kako je želio uraditi sve perfektno – „kao što je Hamza bio.“ Njegova supruga Dijana kaže da je zadovoljna kako je sve prošlo, pri čemu naglašava kako se još uvijek „bori za istinu“. Mnogo ljubavi za Hamzu i još uvijek mnogo ljutnje na nadležne organe i policiju koji prije dvije godine, prema njenim riječima, nisu radili svoj posao. „Oni nama osam dana nisu rekli gdje je naše dijete.“ Dijana Kurtović pravi razliku između političara koji su zakazali i onih drugih koji su im pomogli i koji su bili pozvani na prvu dodjelu Nagrade Hamza Kurtović.

Među njima je savezna ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser. Ona je dobila nagradu u kategoriju najbolje političarke u borbi protiv rasizma: „Duboka sam ganuta snagom koju ova familija ulaže da jednu zbilja istinsku porodičnu dramu pretvori u pozitivnu energiju.“ U sali kongresnog centra u Hanauu našli su se između ostalih i vodeći političari i Bosne i Hercegovine, naime, član predsjedništva BiH Željko Komšić kao i ministrica vanjskih poslova, Bisera Turković. Ona smatra: „Svijet srlja u jednu veliku opasnost i krajnje je vrijeme da se podjele prevaziđu. Mislim je porodica Kurtovic simbol jedinstva koje mora da prevlada, da se stvori i da se ide naprijed.“

U sali je bio i bokser Felix Sturm odnosno Adnan Ćatić, potom bivši fudbaler, njemački svjetski prvak u fudbalu, Rudi Völler koji je inače odrastao upravo u gradu Hanau, nedaleko od Frankfurta na Majni. Među gostima je bio i Christian Wulff, bivši njemački predsjednik. On je dobio nagradu za životno djelo zato što je onda kada je bio na funkciji, prema Arminu Kurtoviću, izgovorio historijsku rečenicu, naime, da islam pripada Njemačkoj. Wulff se srdačno zahvalio i primijetio da je sve što je onda rekao još uvijek „samo logično“.

Na dodjeli nagrade također su sudjelovale brojne poznate ličnosti iz njemačkog javnog života, komičarka Enissa Amani, zatim reper Massiv iz Berlina koji je primio Nagradu Hamza Kurtović za najboljeg muzičara borca protiv rasizma. Inače, pokrovitelj Hamza Kurtović Awarda je trenutni kancelar Olaf Scholz koji se publici obratio putem video poruke. Otac Armin i familija Kurtović željeli su sve uraditi „perfektno“ –  pozvati i ugostiti ljude koji su im tokom protekle teške dvije godine bili bitni. To im je uspjelo, čak je i Hamza bio tu, na neki način, piše WDR.

Share this Article