Dodik tvrdi: NATO nema mandat, BiH nema imovinu

3 Min Read

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik na konferenciji za medije rekao je da će se Savjet koalicije sastajati svakog ponedjeljka počevši od 11. aprila, a domaćin će biti svaka članica koalicije.

“Republika Srpska je stabilna, mi smo radili mnogo. Višegodišnje jačanje RS je prisutno na sceni zahvaljujući ovoj koaliciji. Republika Srpska infrastrukturno izgleda drugačije, mnogo bolje nego ranije. Zadovoljni smo što je RS danas bezbjedna. Bezbjednosna situacija je stabilna, bez obzira na činjenicu što smo imali strašno ubistvo u Prijedoru”, kaže Dodik.

Dodik ističe da su “upravo na tom slučaju pokazala snaga institucija koje su pronašle odgovorne”. Dodaje da su neki “namjerno iskoristili trenutak da pojačaju snage EUFOR-a”. Po njemu su urađene neke stvari koje “nisu u saglasnosti sa odlukama institucija BiH jer nisu odlučivale o tome”.

“NATO ovde nema mandat. Dijelom je prisutan kroz misiju ALTEA, koja se određuje na nivou Savjeta bezbijednosti UN-a. Mi to prihvatamo kao legitimno, ne prihvatamo nikakve druge intervencije pa ni NATO-a. Da bi neko bio prisutan treba da dobije legitimitet institucija u BiH”, dodao je lider SNSD-a.

Istaknimo i to da prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, NATO ima saglasnost za mandat u BiH u svrhu poštivanja ovog sporazuma.

Dodik kaže da dobijaju pritužbe građana zbog vojnog prisustva EUFOR-a.

Aktuelizuju se “pritisci od stranaca u vezi pitanja o imovini”, kaže Dodik.

“Ustav BiH ni jednim slovom, ni zarezom, ni najavom, ni izgledom, ničim ne daje pravo na imovinu Bosni i Hercegovni. Očekujemo da to pitanje u narednom periodu bude riješen onako kako je to Ustavom predviđeno”, zaključuje Dodik.

Podsjetimo, predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić,  je govoreći ranije o nadležnostima koje su proistekle iz Dejtonskog sporazuma, pa i ona koja se tiče imovine, jasno kazao kako je država BiH “sukcesor iza Jugoslavije“.

Sljedeće sedmice predsjednica RS će potpisati zakon o imovini koji je već bio u NSRS, kaže Darko Banjac, svjestan da će to izazvati reakcije u nekim međunarodnim krugovima.

Dodik i partneri ponavljaju da neće biti sankcija Rusiji, da podržavaju politiku neutralnosti, te da su “bratski narodi i Rusija i Ukrajina”.

Koalicija SNSD-SP-NDP-NPS-US će, rečeno je nakon sastanka, na izborima nastupiti zajedno, imaće zajedničke kandidate za inokosne funkcije, te pozivaju narod da podrži “patriotsku koaliciju”.

Dodik na kraju obećava da će prosječna plata do kraja 2022. godine biti 600 eura.

Share this Article