Slučaj “Potočari”: Dvojica policajaca oslobođena optužbi

2 Min Read

Presuda Mladenu Trboviću i Milanu Dumanoviću javno je objavljena, u skladu sa zakonom, iako je ovaj postupak od početka bio zatvoren za javnost.

Viši sud u Beogradu izrekao je oslobađajuću prvostepenu presudu dvojici bivših policajaca optuženih za odavanje službene tajne, u vezi sa njihovim aktivnostima prilikom posjete Potočarima tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića, u julu 2015. godine kada je bio napadnut,javlja Telegraf.rs.

Bit će uložena žalba na presudu

Sud je zaključio da oni nisu krivi za krivično djelo odavanja službene tajne, jer tužilaštvo nije dokazalo da je nastupila štetna posljedica po službu, odnosno MUP, što je bitan uslov za ovo krivično djelo, rekao je sudija Zoran Ðorđević. Na ovu presudu Više javno tužilaštvo će uložiti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, rečeno je Tanjugu u tužilaštvu.

Presuda Mladenu Trboviću i Milanu Dumanoviću javno je objavljena, u skladu sa zakonom, iako je ovaj postupak od početka bio zatvoren za javnost, zbog zaštite “nacionalne sigurnosti i opravdanog interesa u demokratskom društvu”, odnosno radi čuvanja tajnosti podataka koji predstavljaju službenu tajnu.

Javno je objavljena samo izreka presude bez obrazloženja, također zbog zaštite tajnosti podataka.

Branili se sa slobode

Dumanović i Trbović su optuženi za krivično djelo odavanje službene tajne, odnosno, zato što su u izjavama medijima odali tajne podatke u vezi sa svojim radom u Potočarima.

Bili su uhapšeni 31. decembra 2016, a 7. februara 2017. godine su pušteni da se brane sa slobode. Detalji optužnice nisu javno saopšteni.

Prema pisanju nekih medija, sumnja se da su Trbović i Dumanović u izjavama za Al Džaziru Balkans 11. oktobra 2016. naveli da su kao policijski službenici, po usmenom naređenju starješina, bez legitimacija i naoružanja, poslati na tajni zadatak u Potočare, 11. jula 2015. godine kada se dogodio napad na tadašnjeg srpskog premijera 11. jula 2015. godine kada se dogodio napad na tadašnjeg srpskog premijera.

Share this Article