Zločini u Kratini kod Viteza: U Visokom identificirano 13 žrtava, među njima šestero djece

2 Min Read

Tomašica

FOTO: BIRN BIH

Identitet ovih žrtava je najprije utvrđen putem DNK metode da bi danas taj identitet potvrdili i članovi njihovih porodica.

Identifikacija 13 žrtava proteklog rata, među kojima i pet članova samo jedne porodice, izvršena je danas u prostorijama Javnog komunalnog preduzeća „Gradska groblja Visoko“.

Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su nestale 1993. godine na području sela Kratine, općina Vitez. Posmrtni ostaci ovih žrtava su 1998. godine ekshumirani na lokalitetu Međine kod Mostara.

DNK metoda

 

Identitet ovih žrtava je najprije utvrđen putem DNK metode da bi danas taj identitet potvrdili i članovi njihovih porodica.

Tako je u Visokom danas zvanično identificirano pet članova porodice Salkić iz mjesta Nadioci kod Viteza. Članovi porodice su potvrdili identitet supružnika Emsada (1955) i Nihade (1959) te njihovo troje djece: Melise koja je u momentu smrti imala samo osam godina, Nermina koji je imao svega 12 godina te četrnaestogodišnjeg Senada.

Potvrđen je identitet i braće Čerimić, također iz mjesta Nadioci kod Viteza, Edina rođenog 1976. godine i njegovog tri godine mlađeg brata Elvedina (1979).

Biće ukopani u Vitezu

Također su danas članovi porodice zvanično identificirali i brata i sestru Salkić, Adisa i Adisu. Adis je imao petnaest godina kada je ubijen, dok je Adisa imala 12 godina.

Identifikovani su i Ramo Osmančević, rođen 1914. godine u Busovači, Semir Horo rođen 1967. godine u Vitezu, Abdulah Pezer rođen 1938. godine u Lončarima te Amel Zatagić, rođen 1975. godine u Busovači.

Svi članovi porodice Salkić te braća Čerimić, u skladu sa željama njihovih porodica, bit će ukopani 7. maja 2022. godine u Šehidskom mezarju u Vitezu – saopćeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

Share this Article