Merhamet u Hercegovini ramazan počeo podjelom iftara i paketa pomoći siromašnim postačima

2 Min Read

Prvi dan ramazana, koji muslimani obilježavaju postom i dobročinstvima je regionalni odbor “Merhameta” Mostar dočekao svojim plemenitima aktivnostima podjele iftara i paketa pomoći svim vjernicima u potrebi na području Hercegovine.

Direktor “Merhameta” Mostar Adnin Hasić za naš portal kaže da je regionalni odbor u saradnji sa osnovnim odborima koji djeluju na području Hercegovine i ovog ramazana aktivno će djelovati na terenu pomažući građane stanju potrebe.

“Pokrenuli smo akciju za prikupljanje donacija za ramazanke prehrambene pakete i iftare, koja je za sada jako uspješna, a cilj nam je da tokom mjeseca ramazana na području Hercegovine distribuiramo i podijelimo hiljadu ramazanskih paketa i hiljadu iftara za porodice slabijeg materijalnog stanja, starije i iznemogle osobe kao i samce”, kaže Hasić za Klix.ba.

Ističe kako je tokom mjeseca ramazana cilj ući u svaki dom vjernika koji je u potrebi i podijeliti s njim radost ramazana, jer kako naglašava to je period posta i dobročinstva.

“Naš Osnovni odbor u Jablanici danas je realizovao distribuciju i podjelu 69 Ramazanskih paketa na području Općine Jablanica, a tu aktivnost nastavljamo u narednim danima u Mostaru, Konjicu, Prozoru, Tomislavgradu, Stocu, Čapljini, Trebinju i u ostalim mjestima koje pokriva Regionalni odbor Mostar”, naglašava Hasić.

Svakodnevno će, kako ističe pripremati do 50 iftara u Merhametovoj Narodnoj kuhinji u Jablanici, te u skladu sa planom distribucije dostavljati na kućni prag krajnjim korisnicima.

“Također planiramo pripremiti zajednički iftar za povratnike u Trebinju, ali i iftar u našoj kuhinji za donatore i prijatelje koji pomažu Merhametovu misiju dobročinstva”, kaže nam direktor RO Merhameta u Mostaru.

Pored Ramazanskih paketa i iftara za postače u hercegovačkim džematima osigurali su po njegovim riječima 3.200 kilograma hurmi koje se tradicionalno koriste prilikom iftara.

Share this Article