Zbog problema s aparatom za zračenje mogao bi biti sminjenjen menadžment UKC-a u Tuzli

3 Min Read

Problem koji je nastao na aparatu za radioterapiju mogao bi biti jedan od razloga za smjenu aktuelnog menadžmenta Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli na čelu s direktorom Alenom Kamerićem, potvrđeno je za Klix.ba.

Aparat za radioterapiju, odnosno takozvano zračenje onkoloških pacijenata u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli još uvijek nije profunkcionisao.

Kako je Klix.ba ranije došao do nezvaničnih informacija, problem je nastao zbog isteka licence softvera koji uređaj koristi za planiranje, doziranje i takozvano iscrtavanje pacijenta za primanje radioterapije.

Frapantnu informaciju objelodanio je i direktor Univerzitetski klinički centar u Tuzli Alen Kamerić, kazavši da je riječ o dotrajalom uređaju, starosti okvirno 15 godina, koji je davno trebao biti izbačen iz upotrebe.

“Mi nemamo kompletne informacije kada je u pitanju ovaj problem, a od resorne ministrice sam tražio da pribavi cjelokupnu dokumentaciju. Imamo određene informacije, koje su možda i špekulacije, a to je da taj aparat nije updateovan na vrijeme i da on (update, odnosno licenca, op.a.) košta okvirno 500.000 KM. Ako je to razlog, mi ćemo odmah naći sredstva za rješavanje problema, a ne da pacijente upućujemo u Sarajevo i Banju Luku”, kazao je premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

On je naveo i da bi problem s aparatom za takozvano zračenje mogao biti samo razlog više za smjenu aktuelnog menadžmenta UKC-a Tuzla.

“S obzirom na okolnosti i činjenicu da je cijeli Upravni odbor, odnosno menadžment UKC-a Tuzla na osnovu inspekcijskog nalaza imenovan na nezakonit način, vrlo vjerovatno da ćemo pristupiti rješenju te problematike. Ono će biti predmet razgovora u ponedjeljak, s obzirom da imam posjetu federalnog premijera (Fadila Novalića, op.a.) jer je potrebno ispoštovati zakonske i druge odredbe, kada je riječ o imenovanju menadžmenta UKC-a koje se odnose na učešče Vlade FBiH”, dodao je Halilagić.

S druge strane, kako je Klix.ba ranije izvijestio, Kamerić je izjavio da je UKC Tuzla stupio u kontakt sa firmom Medpoint koja je zvanični serviser te su u saradnji sa njima naručili rezervni dio koji košta pola miliona KM. On je naveo i da bi glavno rješenje problema bilo u nabavci novog uređaja čija je vrijednost procijenjena na okvirno sedam miliona KM.

“U razgovoru s ministrom finansija, mislim da možemo napraviti određenu konstrukciju koja će ići u smjeru eventalne nabavke novog aparata, ukoliko to na kraju bude bilo potrebno”, istaknuo je premijer Halilagić.

Na aktuelnom aparatu za takozvano zračenje u UKC-u Tuzla radioterapiji podvrgava se okvirno 20 pacijenata za koje je ranije izrađen program takve vrste terapije. Ostalih 70 se šalju u druge zdravstvene centre u Zenici, Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci.

Share this Article