POTRES U REPUBLICI SRPSKOJ: Dodik nije odustao od namjere da ukine Specijalno tužilaštvo niti da smijeni Lukača; Naređenje Kasipoviću da pripremi Zakon o ukidanju…

3 Min Read

Poseban razlog za Lukačevo uklanjanje je Dodikova podrška Siniši Kostreševiću, direktoru Policije, koji je u teškom sukobu sa Lukačem.

Milorad Dodik nije odustao od namjere da ukine Posebno odjeljenje za borbu protiv organizovanog i najtežih oblika kriminala Republičkog tužilaštva (nekadašnje Specijalno tužilaštvo), na čijem čelu je Miodrag Bajić.

Dodik je svoju namjeru iznio na pres konferenciji 25.03. o.g., kada se oštro obrušio na, kako je rekao, Specijalno tužilaštvo koje je, da cijela stvar bude sočnija, osnovala njegova vlast 2006. godine.

Dodik baš nije birao riječi na račun Posebnog odjeljenja i isti dan, 25.03., naredio je Antonu Kasipoviću, ministru pravde, da pripremi Zakon o ukidanju Posebnog odjeljenja.

Kasipović još uvijek pokušava da izvrda iz, za njega, vrlo opasne situacije, ali Dodik nastavlja da ga pritišće, piše na svom blogu Slobodan Vasković.

Nakon Dodikovog napada na Posebno odjeljenje, oni su uzvratili oštrim odgovorom u kojem su istakli da lider SNSD-a iznosi neistine.

Nakon toga, to Tužilaštvo dobilo je podršku Udruženja tužilaca RS i Udruženja tužilaca BiH i VSTV-a.

Međutim, Dodik i dalje istrajava na svojim namjerama, jer je specijalni tužilac Bajić podigao nekoliko optužnica protiv njemu bliskih osoba, a očekuje se i podizanje optužnice protiv Branislava Zeljkovića, koji je član Ujedinjene srpske Nenada Stevandića, koji se najviše zalaže za ukidanje Posebnog odjeljenja.

Uz to, Posebno odjeljenje istražuje Stevandićevu stranku za pranje novca, a uskoro bi trebala da bude podignuta i optužnica protiv Stojana Vukajlovića, advokata koji je je optužen za pljačku Grad Banjaluka od preko pola miliona KM.

Iako je 25.03. na sastanku sa koalicionim partnerima Dodik dogovorio smjenu Dragana Lukača sa pozicije Ministra unutrašnjih poslova i rekao da će je realizovati 28.03., to se nije desilo. Međutim, Dodik nije odustao ni od Lukačeve smjene i čeka pogodan trenutak da ga brzopoteznom “rekonstrukcijom Vlade RS” ukloni sa te pozicije, jer mu predstavlja najvećeg oponenta unutar režima.

Poseban razlog za Lukačevo uklanjanje je Dodikova podrška Siniši Kostreševiću, direktoru Policije, koji je u teškom sukobu sa Lukačem.

Pravi udar Dodika na Posebno odjeljenje RJT, Miodraga Bajića i Dragana Lukača tek se očekuje, jer Dodik smatra da su mu dvojica navedenih trenutno najveći problem. Glavne poluge kojima će Dodik udariti na pomenuti dvojac su Radovan Višković, premijer RS-a, Kasipović, Kostrešević i Mladen Marić, načelnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala.

Potcjenjivanje Dodika i njegove spremnosti da se obračuna sa Lukačem i Bajićem bilo bi kobno po obojicu. Dodik je pritjeran uza zid i braniće se ne birajući sredstva, tvrdi Vasković.

Share this Article