Rasprava o Bundestagu o BiH: Osuditi destruktivni kurs Milorada Dodika

4 Min Read

Trideseta godišnjica od početka rata. Tema je o kojoj je danas raspravljao i Bundestag, ali s direktnim osvrtom na aktuelnu političku situaciju. Osuditi destruktivni kurs Milorada Dodika, uz ekonomske sankcije jasne su poruke iz njemačkog Bundestaga. Uklanjanje diskriminacije i poboljšanje integriteta izbora ključni su za evropski put BiH, ali uz jasnu poruku da ukoliko do reforme izbornog zakonodavstva ne dođe, izbori se ipak trebaju održati. Svaki bojkot značio bi jačanje tenzija i stragnaciju, poruke su iz Njemačke.

Osuditi prijetnju blokada izbora uz pritisak prema zvaničnom Zagrebu, i zahtjevati čak nametanje Zakona o tehničkim izmjenama izbornog zakona, bila su neka od očekivanja analitičara uoči sjednice Bundestaga, uz idetifikaciju ključnih problema

“Ako ta analiza bude išla zaista sistemski duboko, onda bi se moralo doći do zaključka da je ovo što čini Milorad Dodik neprihvatljivo i da bi u nekom momentu Njemačka trebala da nastupi mnogo oštrije nego što je to činila do sada”, kazao je Vedran Džihić, viši istraživač na austrijskom Institutu za međunarodnu politiku.

Obrnuto je u slučaju Dodika koji oštrije ranije, a sada blaže naziva njemačku šeficu diplomatije. Od ostrašćene ministrice do gospođe Baerbock.

“Mislim da je ona ostrašćena ministrica vanjskih poslova Njemačke, potpuno, izvan realnih stanja stvari”, govorio je Dodik 22. februara ove godine.

Nešto kasnije, tačnije, 10. marta ove godine bila je nešto drugačija priča.

“Zahvalio sam se gospođi Baerbock na interesovanju , iznio je da je ovdje riječ o značajnom spinu koji govori da je stanje nestabilno, što nije tačno”, kazao je tad Dodik.

Nedovoljno da uvjeri njemačke predstavnike vlasti. Nakon Baerbock i susreta sa Schmidtom, ministrica odbrane Njemačke upozorava da Njemačka i EU ne bi prepustili Bosnu i Hercegovinu protivnicima demokratije i protivnicima stabilnosti Evrope.

“Poseban razlog za zabrinutost su nastojanja struja u Republici Srpskoj da uspostave svoje Visoko sudsko i tužilačko vijeće. Najave i pripreme političkih snaga u regionu da napuste institucije na državnom nivou krše Dejtonski mirovni sporazum i Ustav”, rečeno je tada.

Nema bilateralne podrške za Republiku Srpsku iz Njemačke, a za njenu obustavu, njemačke vlasti lobiraju i u EU poruke su iz Bundestaga. Secesionistički postupci RS tumače se kao napad na mir i stabilnost, napad na Evropu pa se razmišlja i o angažmanu njemačkih trupa. Jasna poruka i za bojkot izbora

“Ukoliko ne uspije dogovor vezano za reformu izbornog zakona izbori se moraju održati u oktobru. Pokušaj da se bojkotiraju ili pomjere bi samo doveli do pojačanja tenzija, a zemlja bi imala i dodatno zaostajanje”, kazala je Anna Lührmann, zastupnica u Bundestagu.

“Pozivam da zapravo u cijeloj zemlji rasporedimo trupe jer nam treba stabilnost u srcu Evrope, a BiH pripada u EU”, dodao je Peter Beyer iz CDU-a.

“Moramo jačati Visokog predstavnika koji prati ovo kako bi one sankcionirao koji dovode do nemira i moramo dati jasnu perspektivu BiH i susjednim zemljama, dakle one moraju postati članice EU”, rekao je Adis Ahmetović iz SPD-a

Svi politički odgovorni lideri moraju zaista da idu u tom pravcu a savezna vlada će podržati zemlju i njeno građanstvo na tom putu, poruke su zastupnika iz Bundestaga.

Share this Article