SKANDAL NA DODJELI ŠESTOAPRILSKE NAGRADE: Režiser AHMED IMAMOVIĆ izbačen iz Vijećnice nakon što je glasno protestvovao zbog nagrade rektoru RIFATU ŠKRIJELJU!

2 Min Read

“Ja sam  svoje neslaganje sa ovim skandaloznim činom izrazio tako što sam tri puta viknuo “Uaa”, nakon čega su mi prišli pripadnici osiguranja i rekli mi da napustim zgradu Vijećnice. Moje izbacivanje naredili su gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i onaj Ademović, sin Keme Ademovića”, kazao je u razgovoru za “Slobodnu Bosnu” uzbuđeni režiser Imamović.

Ahmed Imamović, poznati i nagrađivani bosanskohercegovački filmski režiser fizički je udaljen sa večerašnje svečane sjednice Gradskog vijeća Sarajeva na kojoj su dodjeljivane Šestoaprilske nagrade. Imamovića je iz zgrade Vijećnice gdje se održavala svečanost udaljili pripadnici službenog osiguranja nakon što je negodovao u trenutku kada je saopćeno da je Šestoaprilsku nagradu dobio Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu.

“Ja sam svoje neslaganje sa ovim skandaloznim činom izrazio tako što sam tri puta viknuo “Uaa”, nakon čega su mi prišli pripadnici osiguranja i rekli mi da napustim zgradu Vijećnice. Moje izbacivanje naredili su gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i onaj Ademović, sin Keme Ademovića”, kazao je u razgovoru za “Slobodnu Bosnu” uzbuđeni režiser Imamović.

Kako je rekao, nije mu bilo dopušteno da prisustvuje ni svečanoj večeri na za koju je imao pozivnicu.

Režiser Ahmed Imamović je bio član Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade i već tada je imao ozbiljne primjedbe na način na koji se predlažu budući laureati. Prema našim informacijama, pored toga što se i tom prilikom protivio stranačkom izboru rektora Rifata Škrijelja kojeg je predložila Stranka Naroda i pravde, kao i drugih predloženih stranačkih favorita , poznati režiser je bio ogorčen što se među kandidatima nisu našli zaslužni umjetnici, kantautor svjetskog glasa Damir Imamović i legendarni sarajevski glumac Nermin Tulić.

Osjećam se kao građanin ovog grada uvrijeđenim zbog toga što ne mogu javno kazati svoje neslaganje sa dodjelom Šestoaprilske nagrade čovjeku koji nema veze sa naukom i koji je upropastio Sarajevski univerzitet. Posebno sam tužan što sam  na takav način izbačen iz Vijećnice koju sam branio puškom četiri ratne godine godine”, kazao je Ahmed Imamović za “Slobodnu Bosnu”.

Share this Article