Komšić o Divjaku: U najtežim vremenima pokazao je da je najbitnije biti čovjek

2 Min Read

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prisustvovao je večeras promociji knjige “Ne pucaj!”, autora Jovana Divjaka.

– Godina dana je od kako general Divjak nije više sa nama ali njegova djela i dalje žive. Vrijednosti za koje se zalagao, a to su domovina, istina, pravda, poštenje i humanost, ostaju nam kao vodilja u borbi koja je pred nama. I u najtežim vremenima on nam je pokazao da je najbitnije biti čovjek i šta znači borba za dostojanstvo čovjeka. General je zaslužio i više od ovog grada, od nas svih, kao društvo dužni smo mu uzvratiti – kazao je Komšić.

Nosilac francuskog ordena
Podsjećamo, bivši general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak, preminuo je 8. aprila 2021. godine u Sarajevu u 85. godini.

Rođen je 11. marta 1937. godine u Beogradu, gdje je završio 12. klasu Vojne akademije u Beogradu, kurs za komadanta bataljona, Komandno-štabnu akademiju i Ratnu školu. Kasnije je završio Štabnu školu francuske vojske. Predavao je u Vojnoj školi u Sarajevu, a rat ga je zatekao na dužnosti oficira u štabu Teritorijalne odbrane BiH. Postao je brigadni general Armije RBiH i pomoćnik načelnika Glavnog štaba Armije RBiH. Prvi je nosilac najvišeg francuskog ordena, Legije časti iz BiH.

Osnovao je Udruženje
Vidjevši da JNA naoružava srpske paravojne formacije i civile, odlučio je da oružje iz Kiseljaka preda Teritorijalnoj odbrani BiH, kako ga JNA ne bi zloupotrijebila. Vojni sud JNA ga je 1991. godine osudio na devet mjeseci zatvora zbog izdavanja oružja TO BiH. Kaznu je izbjegao napustivši JNA, nakon čega se pridružio Armiji Republike Bosne i Hercegovine.

Osnovao je Udruženje Obrazovanje gradi BiH koje pomaže djeci koja su izgubila roditelje u ratu, i drugima da se školuju.

Share this Article