Žestoke reakcije u Srbiji na glasanje u UN-u, boje se ruske “crne liste”

3 Min Read

Predsjednik pokreta Oslobođenje Mladjan Đorđević kazao je danas je odluka delegacije Srbije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija da glasa za isključenje Rusije iz Savjeta UN-a za ljudska prava pokazatelj da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nastavlja “izdajničku politiku”.

Đorđević je u pisanoj izjavi naveo da je Rusija glavni zaštitnik “Srbije u UN-a, ne samo kao garant Rezolucije 1244, koja održava Kosovo u sastavu Srbije, već je to bila i onda kada su neke zapadne zemlje željele da srpski narod zauvijek označe kao genocidan”.

“I pored upozorenja Rusije da će glasanje za njeno isključenje iz UNHRC-a smatrati neprijateljskim činom koji će ugroziti bilateralne odnose, (Vučić) donio je odluku da se po treći put u Ujedinjenim nacijama svrsta na stranu svojih zapadnih sponzora, čime je načinio novi korak ka uvođenju sankcija”, izjavio je danas Đorđević.

Srpska stranka Zavjetnici ocijenila je također ocijenila kao “skandaloznu” odluku Srbije da u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija glasa za suspenziju Rusije iz Savjeta UN za ljudska prava.

Navodeći da je to “treći put” da se zvanični Beograd u Generalnoj skupštini UN “otvoreno svrstava” protiv Rusije, Zavjetnici su u saopštenju naveli da vlast takvim odlukama uvodi Srbiju u “konfrontaciju” sa državom koja je kako se navodi, njen strateški saveznik u odbrani teritorijalnog integriteta na Kosovu.

“Ovakvi potezi potvrđuju da je politika vojne i političke neutralnosti, koju u javnosti zastupa vladajuće koalicija, zapravo samo mrtvo slovo na papiru jer je glasanje protiv interesa Rusije, kao našeg najvećeg saveznika, dokaz da državno rukovodstvo predvodi politiku posrednih integracija Srbije u NATO”, ocijenili su Zavetnici.

Dodali su da je “očigledno” da je krajni cilj aktuelne vlasti da takvim potezima građane “pripremi za finalni udarac”, a to je kako su naveli, uvođenje sankcija Rusiji.

Još jedna desničarska stranka iz Srbije, Dveri, kritikovala je potez Srbije u UN-u.

U saopštenju je ovaj pokret naveo da će poslije današnjeg glasanja Srbija dospjeti na listu neprijateljskih država Rusije.

“Još nisu proglašeni zvanični rezultati izbora u Srbiji, a Aleksandar Vučić je počeo brže-bolje da ispunjava obećanje svojim mentorima na Zapadu i nanese najveću sramotu državi Srbiji sa nesagledivim bezbjednosnim, ekonomskim i historijskim posljedicama glasanjem za suspenziju Rusije iz Savjeta UN za ljudska prava”, ocijenile su Dveri.

Podsjećamo, Srbija je u četvrtak, kao i ostale zemlje regije, glasala za isključenje Rusije iz Savjeta UN-a za ljudska prava. Prethodno je Moskva upozorila da će se takav potez smatrati “neprijateljskim činom”.

Share this Article