Džaferović: Ne može Dodik držati Njemačkoj lekcije o odnosu prema prošlosti

1 Min Read

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je da izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na račun Savezne Republike Njemačke i njemačke ambasadorice u BiH, te mogućnosti dolaska njemačkih vojnika u EUFOR-a, predstavljaju izraz političke podlosti zasnovane na lažima.

“Milorad Dodik ne može držati nikakve lekcije Njemačkoj o odnosu prema prošlosti, niti ima bilo kakvog osnova za optužbe koje iznosi. Njemačka se jasno odredila prema nacističkim zločinima i iskazuje iskreno pijetet prema žrtvama, poštujući istinu u prošlosti, za razliku od samog Dodika koji poriče istinu o genocidu u Srebrenici, vrijeđa žrtve i glorificira počinioce najvećih masovnih egzekucija na Evropskom tlu od Drugog svjetskog rata,” ističe Džaferović.

Činjenica je i da je Dodik, navodi on, jedini lider na Zapadnom Balkanu koji se koristi istim vokabularom kao i ruska propaganda te Njemačku optužuje za nacizam, kao i da branioce Kijeva naziva naoružanim bandama, učestvujući u kampanji Kremlja koja ima svrhu opravdati agresiju, zločine protiv civila u Ukrajini i razaranje ukrajinskih gradova.

“Takvo lice, koje permanentno širi mržnju među narodima u BiH i potkopava mir, nije dostojno pozicije koju obnaša da zaslužuje da postane politička prošlost”, zaključuje Džaferović.

Share this Article