TEŠKO JE POBROJATI ČEMU SVE POMAŽU: ZAŠTO ZA HURME KAŽU DA SU NAJZDRAVIJE VOĆE NA SVIJETU?

3 Min Read

Hurme imaju širok spektar zdravstvenih vrijednosti, zbog kojih se smatraju najzdravijim voćem na svijetu.

Prema svom sastavu urme su prava prirodna multivitaminska bomba koju mogu koristiti djeca i odrasli.

Bogate vitaminima i mineralima, hurme su idealan izbor za jutarnje snabdijevanje ovim nutrijentima.

Svaka porcija hurmi pruža preko tri odsto preporučene doze vitamina A, K, tiamina i folne kiseline.

Jedan su od najbogatijih izvora gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i fosfora. Sadrže gotovo sve vitamine B kompleksa, i bogat su izvor fito-hranjivih materija poput karotenoida i flavonoida.

Poboljšavaju funkciju mozga

Hurme su bogat izvor jednostavnih prirodnih šećera. Ovi šećeri osiguravaju telu važnu glukozu i pomažu u stabilizaciji šećera u krvi. Na ovaj način doprinose poboljšanju moždanih aktivnosti, boljoj spoznaji i koncentraciji.

Regulišu tjelesnu težinu

Hurma je jedna od rijetkih namirnica koja može pomoći u gubitku kilograma, ali i njihovom gomilanju, zavisno od vrste drugih namirnica s kojima se jede.

Bogat je izvor jednostavnih šećera i rezervi energije. Kada se konzumira s drugom visokokaloričnom hranom poput mlijeka, urma pomaže u povećanju tjelesne težine.

Istovremeno, hurme su bogate prehrambenim vlaknima, pružaju osjećaj sitosti, a ne sadrže ni mnogo masti. Konzumiranje nekoliko hurmi u jutarnjim satima, zajedno s toplom vodom pomaže u suzbijanju nezdravih prehrambenih navika, a doprinosi i smanjenju telesne težine.

Sprečavaju kardiovaskularna oboljenja

Iako su bogat izvor kalijuma, hurme sadrže vrlo male količine natrijuma. To se smatra idealnim elektrolitskim sastavom za održavanje zdravog kardiovaskularnog sistema. Takođe pomažu i u snižavanju LDL holesterola. Istraživanje je pokazalo da redovna konzumacija hurmi kao dio zdrave uravnotežene ishrane pomaže u smanjenju rizika od kardiovaskularnih oboljenja čak i kod populacija s većom izloženošću ovim bolestima.

Štite kosti

Samo 200 grama hurmi pruža više od 6,5 odsto od preporučene doze kalcijuma i fosfora zajedno sa 14 odsto magnezijuma – važnog minerala za izgradnju kostiju i održavanje odgovarajuće koštane strukture.

Kalijum, vitamin K i mangan u urmama takođe su važni za zdravlje kostiju. Redovna jutarnja konzumacija urmi poboljšava gustinu kostiju i može spriječiti osteoporozu.

Povoljne za trudnice i dojilje

Redovna konzumacija hurmi pomaže u jačanju mišića materice i pomaže tijelu u pripremi za završnu fazu trudnoće.

Nakon porođaja, djeluju kao povoljno sredstvo za dojilje i obezbjeđuju bolju laktaciju. Takođe pomažu i kod brže kontrakcije mišića materice, te omogućavaju brži oporavak.

Share this Article