JEDAN ĆE, MOŽDA, DO KINE, A DRUGI TREBA DA BRINE: Dačić i Vulin sporni zapadnim vladama, Vučić na potezu

3 Min Read

Srpska napredna stranka formirat će novu Vladu Srbije, ali u njoj možda neće biti mjesta za aktuelnog ministra policije Aleksandra Vulina i predsjednika Skupštine i lidera SPS, Ivicu Dačića.

Sve se glasnije govori da zapadni partneri zahtijevaju od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da „očisti“ vlast od proruskih kadrova i da Srbija zauzme jasan spoljopolitički kurs u odnosu na Rusiju.

Imajući u vidu da je predsjednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić tokom izborne kampanje, ali i prije nje, jasno poručivao da niko ne smije da uvodi sankcije Rusiji, koalicija sa SPS-om je dovedena u pitanje.

Na tom tragu bila je i izjava Vučića data u izbornoj noći.

On je tom prilikom indirektno poručio da su socijalisti iskoristili ukrajinsku krizu u kampanji, da ga brine jačanje desnice, uz napomenu da je pred Srbijom odluka kojim putem će ići u budućnost.

„Ono što je važno za zemlju je da je uticaj ukrajinske krize bio ogroman na rezultate izbora, i vidi se da se Srbija dramatično pomjerila udesno. Nećemo formirati vladu sa onima koji su zloupotrebili povjerenje našeg naroda“, poručio je on.

Sam Vučić poručivao je ranije da može da formira vlast samo sa Savezom vojvođanskih Mađara, ali se, odlukom RIK-a da SVM oduzme jedan mandat, situacija promijenila i socijalisti su ponovo iskočili u prvi plan.

Zapad bi navodno bio spreman da prihvati Dačića kao sagovornika, imajući u vidu da se u prošlosti pokazao kao fleksibilan partner, uz napomenu da je upravo on bio taj koji je pregovarao u Briselu kad je zaključen sporazum o Kosovu.

Međutim, uslov je da se lider SPS odrekne proruske politike i da ne koči eventualnu odluku o sankcijama. Izjašnjavanje Dačića čeka se i za formiranje Vlade Srbije ali i vlasti u Beogradu. Dat mu je ultimatum ovim povodom i sada se čeka njegov odgovor.

S druge strane, pozicija aktuelnog ministra policije Aleksandra Vulina daleko je drugačija. Sa Zapada je stigla poruka da je on neprihvatljiv sagovornik i da je razlog tome njegova povezanost sa zvaničnom Moskvom.

Ni sam Vulin nije bježao od toga da u javnosti govori o tome da ga SAD i EU ne žele u Vladi Srbije.

„Njegova bliskost sa Nikolajem Patruševim, sekretarom za nacionalnu bezbjednost Rusije, akcija prisluškivanja ruskih opozicionara i najava zajedničke borbe protiv ‘obojenih revolucija’ dokazala je da je on transmiter ruskog uticaja u Srbiji i kao takav je neprihvatljiv kao sagovornik za Zapad”,

Ipak, za Vulina, postoji alternativno rješenje:

„Imajući u vidu njegovu lojalnost Vučiću i činjenicu da je godinama jedan od njegovih najbližih saradnika, izvjesno je da će aktuelni ministar policije ipak dobiti neku funkciju izvan vlade. Kao mogućnost se pominje i ambasadorsko mjesto u Kini“.

Share this Article