Na obale Tunisa more izbacilo tijela 13 migranata, među njima i šestero djece

2 Min Read

Tijela trinaest migranata, među kojima šest žena i šestero djece, pronađeno je između petka i subote uz obalu Tunisa, nakon potonuća dvaju improviziranih plovila na putu prema Europi.

More je u petak blizu grada Sfaxa izbacilo devet tijela, među kojima su i trupla četiri žene i četvero djece, nakon potonuća improvizirane brodice, koja je isplovila područja Tunisa, rekao je AFP-u glasnogovornik suda u Sfaxu Murad Turki.

Nestalima se smatra još dvoje migranata, a osamnaestero ih je spašeno.

U subotu su blizu Sfaxa pronađena još četiri tijela (dvije žene i dvoje djece), nakon potonuća plovila s tridesetak migranata koji je također krenuo prema europskim obalama.

Najmanje 19 migranata je spašeno, a 10 ih se još uvijek smatra nestalima, rekao je Turki, dodavši da su svi s područja subsaharske Afrike.

Stotine migranata, posebice iz subsaharske Afrike, stižu u Tunis te odande Sredozemljem nastoje stići do obala Europe. Najčešće putuju u improviziranim pretrpanim čamcima.

Italija je jedna od glavnih ulaznih točaka u Europu za migrante s područja sjeverne Afrike, koji onamo stižu većinom iz Tunisa i Libije. Tijekom 2021. odande je prema Europi krenuo veći broj migranata nego ranijih godina.

Prošle je godine iz Tunisa do talijanske obale stigao 15.671 migrant, među njima i 584 žene, u usporedbi s 12.883 (uključujući 353 žene) u 2020. godini. Podaci su to Tuniškoga foruma za ekonomska i socijalna prava (FTDES), specijaliziranog za pitanja migracija.

U 2021. se na talijanskim obalama iskrcalo više od 123.000 migranata u usporedbi s 95.000 2020. godine, podaci su Visokog povjerenstva UN-a za izbjeglice.

Po podacima Međunarodne organizacije za migrante (IOM) tijekom 2021. je među nestalima evidentirano gotovo 2000 migranata u usporedbi s 1401 u 2020. godini.

Share this Article