Stoltenberg: NATO planira stalnu vojnu prisutnost na svojim istočnim granicama

1 Min Read

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je za britanski Telegraph da NATO radi na planovima o stalnoj vojnoj prisutnosti na svojim istočnim granicama, a u kontekstu suočavanja s eventualnom ruskom agresijom.

NATO je “usred temeljne transformacije” koja će imati “dugoročne posljedice” po postupke ruskog predsjednika Vladimira Putina, izjavio je Stoltenberg.

“Svjedočimo novoj stvarnosti, ‘novom normalnom’ za evropsku sigurnost. Stoga smo zatražili od naših vojnih komandanata da pruže opcije za ono što nazivamo resetiranjem, to jeste dugoročnom prilagodbom NATO-a”, rekao je Stoltenberg, apostrofirajući da bi vojne trupe u istočnoevropskim zemljama članicama trebale postati “punopravno sredstvo odvraćanja”.

Stoltenberg, koji bi zbog situacije u Ukrajini mogao dobiti produženje mandata na čelu saveza za godinu dana, u razgovoru je otkrio da će odluke o svemu biti donesene na summitu NATO-a koji će se u junu održati u Madridu.

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je najveću evropsku izbjegličku krizu od Drugog svjetskog rata i navela zapadne zemlje da preispitaju svoju odbrambenu politiku, piše Reuters.

Share this Article