Ukrajinski stručnjak: Zračenje kod Černobila jako visoko, Rusi su kopli duboko

2 Min Read

Petro Kotin, šef ukrajinskog Energoatoma, posjetio je jedan od dijelova takozvane Crvene šume u zoni oko Černobila i uočio “nenormalno visoko” zračenje u područjima gdje su ruske trupe kopale rovove i pokušale izgraditi utvrde. On je područja posjetio zajedno sa stručnjacima za nuklearnu energiju, piše CNN.

Energoatom je rekao da su na tom području “zabilježene nenormalno visoke stope zračenja”.

Indikacije vanjskog zračenja bile su 10-15 puta veće od normalnih, a moguće unutarnje zračenje, dobiveno kontaktom s površinom tla, moglo bi biti 160 puta više od norme, dodao je.

“Još jedan faktor unutarnjeg zračenja je alfa-zagađenje nastalo kao posljedica fragmenata ozračenog nuklearnog goriva nakon katastrofe u Černobilu 1986.”, stoji u izjavi.

“Ovi fragmenti se sada nalaze na dubini od 40 do 80 centimetara, dok su okupatori kopali dublje. Kada je unutar ljudskog tijela, ova vrsta zračenja ima desetke i stotine puta jači učinak od gama i beta-zračenja”, rekao je.

“Dakle, svi okupatori koji su se nalazili i utaborili u Crvenoj šumi u gotovo 30 dana trebali bi očekivati ​​radijacijsku bolest različitog stupnja težine”, dodaje se.

U zasebnom priopćenju Energoatom navodi da su ruske trupe koje su okupirale teritorij černobilske elektrane “također opljačkale i uništile urede i laboratorij Instituta za nuklearnu sigurnost”.

“Odnijeli su računala, uredsku opremu, razbili ili uništili laboratorijsku opremu i mjerne uređaje i opljačkali garaže s vozilima koja se koriste za dopremanje znanstvenika na istraživačka mjesta”, saopšteno je.

Share this Article