Američka ambasada se oglasila o detaljima sankcija Sarajliću i Tadić

4 Min Read

Iz Američke ambasade u Bosni i Hercegovini su se oglasili nakon što je danas Američki ured za kontrolu strane imovine (OFAC) uveo sankcije, tačnije, na crnu listu SAD-a stavio Asima Sarajlića, člana SDA i delegata u Domu naroda Bosne i Hercegovine te Gordanu Tadić, bivšu glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH zbog, kako su naveli, koruptivnih aktivnosti.

Iz Ambasade SAD-a su pojasnili da su ove sankcije druga mjera koju je OFAC poduzeo prema Izvršnoj uredbi 14033 u čijem fokusu su bile osobe koje prijete stabilnosti regiona koruptivnim radnjama, kriminalnim aktivnostima i na drugi način djeluju destabilizirajuće.

Istakli su i to da je današnja odluka SAD-a zapravo naglasak na opredijeljenosti ove države za promovisanjem pozivanja na odgovornost aktera na Zapadnom Balkanu koji su upleteni u štetno ponašanje, u skladu sa Izvršnom uredbom 14033.

“Kao dio ove mjere, Ministarstvo vanjskih poslova uvrštava na listu pojedince iz Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine prema Poglavlju 7031 (c) Zakona o aproprijacijama za programe Ministarstva vanjskih poslova SAD, inostrane operacije i srodne programe iz 2022. Osim toga, na ovu listu se uvrštavaju i najbliži članovi njihovih proodica, također prema Poglavlju 7031”, navedeno je u saopćenju Ambasade SAD-a.

Dalje su pojasnili da ova mjera podrazumijeva to da se sankcionisanim pojedincima i članovima njihovih porodica onemogućava ulazak u SAD.

Podsjetili su dalje na koruptivne aktivnosti Asima Sarajlića navodeći da je on bio umiješan u korupciju na visokom nivou uključujući trgovinu utjecajem, zloupotrebu položaja i primanje mita u zamjenu za uticanje na odluke o zapošljavanju u državnim preduzećima kakvo je BH Telecom.

Za Gordanu Tadić su istakli da je bila glavna tužiteljica Tužilaštva BiH od 2019. do 2021. godine kada je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) sa te funkcije smijenilo u oktobru prošle godine navodeći da je svoj položaj koristila za promociju ličnih i porodičnih interesa i zaštitu svojih političkih patrona od krivičnog gonjenja.

“Ova veoma ozbiljna zloupotreba položaja simbol je neprimjerenog političkoj uticaja na pravosudne institucije BiH i spremnosti nosilaca tih pravosudnih funkcija da ignorišu svoje opredjeljenje da objektivno provode zakon. Povjerenje građana u pravosudne institucije BiH je na dosad najnižem nivou velikim dijelom zbog aktivnosti kakve je provodila Tadić”, naveli su.

Sarajlić je uvršten na listu prema Izvršnoj uredbi 14033 za odgovornost ili saučesništvo, za direktno ili indirektno učešće u koruptivnim radnjama koje se odnose na Zapadni Balkan, poput pronevjere javnih sredstava, eksproprijacije privatne imovine s ciljem ostvarivanja lične ili političke koristi, ili podmićivanje.

“Tadić je uvrštena na listu u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 za učestvovanje u aktivnostima kojima su podrivane demokratske institucije BiH, tj. Državno tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Pored toga, Tadić je uvrštena na listu prema Poglavlju 7031 (c) Zakona o aproprijacijama za programe Ministarstva vanjskih poslova SAD, inostrane operacije i srodne programe iz 2022. Ministarstvo vanjskih poslova također je na listu uvrstilo i najbliže članove njene porodice. Tadić i najbližim članovima njene porodice sada je onemogućen ulazak u SAD”, poručili su iz Ambasade SAD-a.

Posljedično današnjoj mjeri, sva imovina i pravo na imovinu onih koji su sankcionisani, a koja se nalazi u SAD ili je u posjedu ili pod kontrolom državljana SAD, mora biti blokirana i prijavljena OFAC. Propisi OFAC generalno zabranjuju sve transakcije državljana SAD koji su u SAD (ili koji prolaze kroz SAD) a koja uključuje imovinu ili pravo na imovinu pojedinaca koji su uvršteni na listu ili na drugi način blokirani. Državljani SAD mogu se suočiti sa prekršajima ili krivičnim kaznama za kršenje Izvršne uredbe 14033.

Share this Article