Čanak: Vučić će sam da se distancira od Dodika, Rusija traži uporište na jugu

7 Min Read

Rusiji sada ostaju Srbija i Republika Srpska kao šansa za pravljenje nepotopivog ruskog nosača aviona na jugu Evrope. Ta projekcija podrazumijeva da Milorad Dodik po nagovoru Kremlja krene u dekompoziciju, istakao je Čanak

Predsjednik Lige Socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak i lider PDP-a Branislav Borenović bili su sagovornici Radija Slobodna Evropa u emisiji “Most”, a tema je bila kakvu će politiku rukovodstvo Srbije voditi prema RS s obzirom na sve veći pritisak Evropske unije na Srbiju da uvede sankcije Rusiji.

Čanak je istakao kako je Milorad Dodik dosta nesamostalan u donošenju odluka, te da one zavise od onih koji upravljaju njime.

– Mislim da će on insistirati da se ne uvedu sankcije Rusiji jer se oslanja na režim Vladimira Vladimiroviča Putina, pa će doći do određenog zahlađenja između administracije Milorada Dodika i njegove infrastrukture u Srbiji – rekao je Čanak.

Dodikova infrastruktura
Govoreći o tome šta podrazumijeva pod “Dodikovom infrastrukturom u Srbiji”, Čanak kaže kako je lider SNSD-a razvio veoma široku mrežu raznih poslovnih i drugih kontakata.

– Imate ogromnu količinu raznih infrastrukturalnih projekata, mislim na građevinu i ostale tipove pranja para koje Dodik sprovodi u Srbiji. Sve bi to moglo da bude ugroženo ako Vučić odluči da se suprotstavi Putinu i samim tim zakači i Dodika – ističe on.

Čanak je komentarisao kakav odnos očekuje od strane predsjednika Srbije Aleksandra Vučića prema Dodiku u narednom periodu.

– Koliko se sjećam, Milorad Dodik je do sada učestvovao u svim predsjedničkim kampanjama u Srbiji. On je učestovao i u predsjedničkoj kampanji Borisa Tadića. Nije to nikakav poseban odnos prema Aleksandru Vučiću. Ne vjerujem u neku njegovu veliku iskrenost.

Dodik ne smije da napravi bilo kakav veći iskorak dok ne dobije zeleno svjetlo iz Moskve. U stvari, čitava priča o Dodiku je priča o Moskvi i korupciji. A Rusija se sada nalazi u jako lošem položaju zbog politike Vladimira Vladimiroviča Putina. Ovaj rat sa Ukrajinom potpuno je okrenuo svjetsko javno mnijenje protiv Rusije – naglasio je Čanak za RSE.

Dodik se konsultovao u Moskvi, ne u Beogradu
Na pitanje da li misli da će Zapad vršiti pritisak na Vučića da utiče na Dodika, Čanak odgovara da ne vjeruje da će biti nekih direktnih pritisaka.

– Vučić će sam da se distancira od Dodika zato što više ne može da bude neutralan kad je u pitanju agresija Ruske Federacije na Ukrajinu. Sve te njegove priče kako hoćemo da ostanemo u dobrim odnosima sa Rusijom i da istovremeno nastavimo evropskim putem jako teško prolaze jer se otkrivaju strašni ratni zločini koje ruska vojska čini po Ukrajini.

Međunarodno javno mnijenje se sve više okreće protiv Rusije i sada se oštrim pogledom gleda ko je s koje strane. Vučić ne smije da rizikuje da ostane sam sa Rusijom jer će biti udavljen. Ako je Rusija uspjela da u političkom smislu udavi Bjelorusiju, šta tek može da uradi Srbiji. Mislim da to je potpuno jasno.

I zato će Vučić morati da se oslobodi svih onih koji su u vezi ili na vezi sa aktualnim režimom u Rusiji. Tu prije svega mislim na Ivicu Dačića i Socijalističku partiju Srbije. Na osnovu toga kakvu će poziciju oni zauzimati u budućoj vlasti tačno ćemo znati kakvu će politiku Vučić voditi u odnosu na Rusiju i Evropsku uniju – pojasnio je lider Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Odgovarajući na to da li misli da se Dodik konsultovao sa Vučićem prije nego što je NSRS donijela odluku o prenošenju nadležnosti ili je odluku donio na svoju ruku, Čanak odgovara:

– Ne vjerujem da je to uradio na svoju ruku, ali ne mislim da se konsultovao u Beogradu već u Moskvi. To je potpuno druga priča. Kad pogledate mapu Evrope, vidite da Rusija čini istočni dio Evrope i da na sjeveru ima dio svoje teritorije koji izlazi na Baltik, to je Kalinjingrad.

BiH umjesto Crne Gore
Nedostaje joj uporište na jugu. To je trebalo da bude Crna Gora. Zato je 2016. organizovan pokušaj državnog udara u Crnoj Gori. Onda je bio pokušaj da se uz pomoć Srpske pravoslavne crkve i litija napravi nekakva proruska vlada. Plan bi uspio da Crna Gora u međuvremenu nije ušla u NATO.

Rusiji sada ostaju Srbija i Republika Srpska kao šansa za pravljenje nepotopivog ruskog nosača aviona na jugu Evrope. Ta projekcija podrazumijeva da Milorad Dodik po nagovoru Kremlja krene u dekompoziciju Bosne i Hercegovine kao države. Ne zato što on ima namjeru da pravi neku nezavisnu državu nego zato da bi zbog nervoznih reakcija okruženja mogao da Rusiju pozove u pomoć.

To je bio formalni način kojim je Rusija opravdala svoju agresiju na Ukrajinu. Jer nakon što su Lugansk i Donjeck proglasili da su nezavisne države, sutradan su pozvale Rusiju u pomoć i ona je u roku od 24 sata napala Ukrajinu sa tri strane.

U slučaju Republike Srpske ideje je da se, igrajući na strah od okruženja, Rusija pozove u pomoć, pa da onda napravi bazu u Republici Srpskoj čime bi se ostvario geopolitički plan Rusije koja bi nagradila Dodika time što ga niko ne bi proganjao za sve što je opljačkao u proteklom periodu. Inače, Dodikovo glasanje na nedavno održanim izborima u Beogradu bilo je vrhunski cinizam.

Nikad i nigdje u historiji nije se desilo da predsjednik jedne države, u ovom slučaju član Predsjedništva, glasa na izborima u drugoj državi. To je zaista uvreda ne samo za zdrav razum nego i za dobar ukus. To je nepojamno.

Zbog toga sam izjavio da ćemo mi iz Vojvodine napraviti konvoj autobusa, pa ćemo na prvim sljedećim izborima doći u Banja Luku da pitamo gdje je naše biračko mjesto i gdje možemo da glasamo. Jer ako Milorad Dodik može da dođe da glasa u Beogradu, onda i mi iz Novog Sada možemo da glasamo u Banjoj Luci – poručio je Čanak za Radio Slobodna Evropa.

Share this Article