ŠAROVIĆ ZA BHRT: “Ovo je najteži trenutak u posljednje tri godine; Njemačka je u RS-u obustavila više milionskih projekata”

3 Min Read

“Jučerašnje sankcije Velike Britanije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović nisu iznenađenje, već nešto o čemu se spekulisalo na različitim forumima, pa i zvanično u Evropskom parlamentu. Optužbe na račun opozicije, da je doprinijela sankcijama, a koje je juče izrekao Dodik, ne stoje”, rekao je gostujući u emisiji “BHT1 uživo” predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović.

“Mislim da sve treba tražiti u politici koju vodite i aktivnostima koje su u žiži interesovanja, ne samo cijele zemlje nego i regiona, ako hoćete, i globalno. Mislim da je ta opasna politika vrlo rizična, kockarska, rekao bih, neracionalna i politika bez jasnog cilja i smisla, izuzev što stalno proizvodi krizu i neku vrstu nenormalnog vanrednog stanja u zemlji”, kaže Mirko Šarović.

On smatra da se vlast ne treba kriti iza građana i da je “odgovornost svakog od nas da vodi takvu politiku koja neće dovesti u opasnost mir, bezbjednost, stabilnost, Dejtonski mirovni sporazum, dostignuti nivo koji ima Republika Srpska…”

“Mislim da je to suština i u političkim odlukama onih koji su sada na meti sankcija treba tražiti sve odgovore, ne u nekom trećem – SDS-u, PDP-u, ne znam kojoj drugoj stranci”, rekao je Šarović, podsjećajući da SDS ne podržava sankcije protiv bilo koga.

Predsjednik te stranke ocijenio je da trenutna politika nije dobra ni za koga, jer je zemlja “tri godine, u jednoj konstantnoj krizi, stalnoj tenziji, u stalnoj incidentnoj situaciji, u kojoj nema nikakvog napretka. Pa, da li je opozicija odgovorna za tako nešto, bilo ko od nas ili su odgovorni oni koji vode ovu zemlju?”

On smatra da će britanske sankcije Dodiku i Cvijanović negativno utjecati na imidž države, na ekonomiju, na investicije, ulaganja, kao i na poziciju entiteta RS.

Šarović je podsjetio da je i Njemačka u ovom entitetu obustavila više milionskih projekata.

“Sankcije jestu poruka Republici Srpskoj da treba da se zamislimo, da vidimo da šta treba da radimo, da li treba da idemo istim putem ili treba da mijenjamo. Ja mislim da treba da mijenjamo”, rekao je on, podsjećajući kako konfrontacija sa svjetskim silama nije dobar potez.

“Ja mislim da Republika Srpska treba da krene jednim mirnijim, normalnijim putem i da biramo politike koje garantuju izvjesniju budućnost, bolji život, zapošljavanje, razvoj, investicije. Mislim da je to najispravniji izbor, sve drugo je sunovrat. Ako neko misli da je ovo dobro, a ima i takvih, ostaće isto i u naredne četiri godine”, rekao je, između ostalog, za BHRT predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Share this Article