VISOKI PREDSTAVNIK U BEOGRADU: Donosi li Schmidt na poklon Vučiću državnu imovinu BiH?

2 Min Read

Dok svekolika javnost u Bosni i Hercegovini očekuje reakciju visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta u vezi sa Zakonom o nepokretnoj imovini RS-a on se sprema na put i to u Beograd.

Kako je potvrđeno za “Patriju” iz više izvora Schmidt bi se u srijedu 13. aprila trebao sastati s Aleksandrom Vučićem, novim-starim predsjednikom Srbije.

Susret će biti organiziran dan prije nego na snagu stupi sporni zakon koji je neustavan i za kojeg mnogi tvrde da je njegova primjena podjela BiH.

Posljednji susret predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića s Christianom Schmidtom održan je u septembru prošle godine.

Patria podsjeća i na izjavu Vučića koji je kazao kako su mu međunarodni predstavnici kazali, nakon što ih je upitao zbog čega su “oteli nadležnost RS u segmentu poljoprivrede i šumarstva koje im pripadaju po Ustavu i Dejtonu”, da je upravu i da je potrebno “šest mjeseci da se to vrati”. “Ma nemojte. Za jedan dan ste oteli to Republici Srpskoj, a potrebno vam je sad šest meseci da to vratite”, naveo je Vučić u intervjuu za RTS.

Inače, jučer je Schmidt pozdravio britanske sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović te je kazao da “o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine ne može se pregovarati’.

“Pokušaji podrivanja državnih institucija nisu prihvatljivi. Pozivam sve političare da budu svjesni da su izabrani da služe državi i ljudima BiH”, zaključio je visoki predstavnik.

Share this Article