Zakon o nepokretnoj imovini RS na snazi od četvrtka

5 Min Read

Zakon o nepokretnoj imovini, koji je najprije usvojila Narodna skupština RS, a potom ga ukazom proglasila predsjednica tog entiteta Željka Cvijanović, trebao bi stupiti na snagu u četvrtak.

To može promijeniti samo visoki predstavnik upotrebom bonskih ovlasti kojima bi zakon stavio van snage. Zasad to nije izvjesno. Zakon o nepokretnoj imovini sukob je dva pravna poretka, državnog i entitetskog. Ovaj drugi morao bi biti u skladu s ovim prvim. I jeste propisima. Ali se ne poštuju, tačnije, svako malo narušavaju iz entiteta RS.

– Postoji odluka visokog predstavnika o zabrani raspolaganja državnom imovinom na teritoriji Bosne i Hercegovine. Prema tome, taj zakon je u suprotnosti s time. S druge strane, postoji odluka Ustavnog suda u kojoj je navedeno da se o državnoj imovini mora odlučiti državnim zakonom, dakle, zakonom Bosne i Hercegovine koji još nije donesen – upozorava stručnjak za ustavno pravo Nurko Pobrić, piše “Federalna.ba”

Ne provode se presude Ustavnog suda
Ali hoće, ako niko ne uradi išta. Onaj koji može jednom odlukom stati ukraj ovim politika najprije će pustiti da domaći urade nešto.

– Vrlo jasno: ovaj zakon koji je napisan u RS-u ne funkcioniše i protuzakonit je, ali su sada prvo na potezu odgovorna lica u RS-u da to isprave. Ako to ne isprave, onda sam ja tu, nemojte se brinuti”, poručio je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit (Christian Schmidt), gostujući u emisiji Federalne televizije Rezime.

Prvi koji će reagirati, i to već u četvrtak, stupanjem zakona na snagu su državni parlamentarci iz SDA. Očekuju odluku istu kao i u ranijim presudama Ustavnog suda koji se odnose na državnu imovinu.

– Ustavni sud u predmetima kad je u pitanju državna imovina, poljoprivredno zemljište, rijeke, šumsko zemljište, donio je odluku da je Parlamentarna skupština jedina ovlaštena da donosi zakone koji se tiču raspolaganja, korištenja, upravljanja državnom imovinom. Dogovorit ćemo se ko će biti podnosilac. da li mi poslanici u Predstavničkom domu, jer treba 11 poslanika Predstavničkog doma – jedna četvrtina, ili ćemo ići na Dom naroda, to je puno manje – četvrtina od 15 je četiri – kazala je Alma Čolo, zastupnica SDA u Zastupničkom domu Bosne i Hercegovine.

Međutim, u našoj zemlji presude Ustavnog suda se ne provode. I na to jasno ukazuju raniji primjeri koji se odnose, također, na državnu imovinu. I tu su dva moguća rješenja – sila ili zakon u Državnom parlamentu. Do ovog drugog ćemo teško, ali je jasno da silom može samo jedan čovjek.

– Nepoštivanje Ustavnog suda je osnov za djelovanje visokog predstavnika, a to imamo na djelu. U ovom trenutku adresa je vrlo jasna. U protivnom, bojim se da ovo sve vodi ka eskalaciji, kada će neko pokušati zaustaviti ovakve stvari nedemokratskim sredstvima. U ovoj igri živaca ko će prvi popustiti, zakon za zakonom pomjera granicu ludila u Bosni i Hercegovini – naglašava Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu BiH.

Ideja koja postoji u RS već duže vrijeme
Ali čini se i granicu strpljenja visokog predstavnika. Eskalacija i pravna nesigurnost ono je što se očekuje. A pravni stručnjaci u našoj zemlji jasno prepoznaju namjere koje dolaze iz Republike Srpske – onih koji već nekoliko mjeseci sve državno pokušavaju anulirati, uprkos brojnim upozorenjima.

– Mislim da je on u funkciji realizacije određenog politčkog programa, ideje koja postoji u RS već duže vremena, a to je da se na neki način razvlasti država Bosna i Hercegovina, a da se entitet RS osnaži u smislu nelegalnog preuzimanja nadležnosti države Bosne i Hercegovine – ističe Pobrić.

A u RS-u to i ne kriju, niti vide išta sporno u odukama koje donose.

– Ovaj zakon je dobar za građane RS-a. Narodni poslanici će svaki put glasati za zakone koji su dobri za građene RS-a – poručio je Denis Šulić, potpredsjednik NSRS-a (SNSD).

I dok svi upozoravaju da RS radi protiv Ustava, konkretnih poteza nema. Apelacije i odluke Suda za one koji derogiraju državu ne znače ništa. Jer ni kazne za nepoštivanje Suda isto nema. I dok ništa nema, ovi nekažnjeni imaju posla. Da čerupuju državu svaki dan malo-pomalo, prenosi Federalna.

Share this Article