OKONČANA PRAVNA BORBA: Fabrika “Unis-Feros” u Potočarima konačno u posjedu Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica

3 Min Read

“Podsjećamo da je Medžlis Islamske zajednice Srebrenica, uz pomoć Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Muftijstva tuzlanskog, na natječaju koji je vodio Osnovni sud u Srebrenici 2018. godine, kupio nekretnine fabrike ‘Unis”Podsjećamo da je Medžlis Islamske zajednice Srebrenica, uz pomoć Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Muftijstva tuzlanskog, na natječaju koji je vodio Osnovni sud u Srebrenici 2018. godine, kupio nekretnine fabrike ‘Unis-Feros’ AD Srebrenica. Sve finansijske obaveze Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica prema Osnovnom sudu u Srebrenici, u vezi s kupovinom ove nekretnine koja je koštala 687.800,00 KM, izmirene su 5. decembra 2018. godine. Dio uplaćenih sredstava osigurao je Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a dio Muftijstvo tuzlansko uz pomoć 55 privrednika, vakifa iz Bosne i Hercegovine”, navedeno je u saopćenju Muftijstva tuzlanskog.

Nakon što je završena procedura upisa nekretnine u vlasništvo Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, Okružni sud u Bijeljini je ukinuo rješenje Osnovnog suda u Srebrenici i predmet vratio na ponovni postupak.

Odmah je uložena apelacija Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine radi kršenja prava na imovinu.

U februaru 2022., Ustavni sud Bosne i Hercegovine donosi odluku da se apelacija usvaja, utvrđuje povredu prava na imovinu, ukida odluka Okružnog suda u Bijeljini i nalaže donošenje nove odluke.
Okružni sud u Bijeljini postupio je po nalogu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i potvrdio da je kupljena imovina vlasništvo i posjed Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica.

“Ova nekretnina nalazi se neposredno uz Memorijalni centar i šehidsko mezarje u Potočarima i zbog toga ima veliki značaj za sve muslimane. Naši vakifi su jasno iskazali svoje veliko dobročinstvo ovdje u Podrinju, u Potočarima, a njihovu plemenitu namjeru pratila je odlučnost Islamske zajednice na čelu s reisu-l-ulemom Husein-ef. Kavazovićem. Završetak ovog, za nas iznimno teškog procesa dolazi u vrijeme kada se brojni Bošnjaci bore za očuvanje svoje zemlje u Podrinju, koja im se bespravno oduzima. Neka ovo svima nama bude veliki podstrek da ne odustajemo na putu koji će nas, uz Božiju pomoć, voditi izgradnji pravednijeg društva”, poručio je ovim povodom muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Srebrenica zahvalili su Vakufskoj direkciji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za brigu o ovom vakufu, Advokatskom društvu “Adil Lozo i drugi”, koje je vodilo ovaj postupak te svima koji su tokom cijelog perioda kupovine ove nekretnine pružali podršku Islamskoj zajednici.
-Feros’ AD Srebrenica”.

Fabrika “Unis-Feros” u Potočarima konačno je u posjedu Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, saopćilo je Muftijstvo tuzlansko.

Naime, završena je i pravna borba za ovu nekretninu koju je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini kupila 2018. godine u Srebrenici.

Muftiji tuzlanskom Vahidu ef. Fazloviću jučer u Srebrenici uručene su odluke Ustavnog sudu Bosne i Hercegovine i Okružnog suda u Bijeljini u vezi s fabrikom “Unis-Feros” AD Srebrenica.

Share this Article