Bliži se još jedna godišnjica genocida: Bolne majke Srebrenice mole za brži pronalazak nestalih

5 Min Read

Obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici će biti upriličeno i ovoga jula, a prema posljednjim podacima, vječni smiraj pronaći će 30 žrtava. Organizatori vjeruju da će taj broj biti veći, a majke Srebrenice ukazuju na sporost procesa ekshumacija i identifikacija.

Organizacioni odbor za ovogodišnje obilježavanje 11. jula 1995. već je sastavljen, a pripreme za predstojećih nekoliko događaja su počele. Između ostalog 11. jula će biti obavljena kolektivna dženaza i ukop za pronađene žrtve, kao i Marš na trasi nekadašnjeg puta spasa od Nezuka do Potočara.

“Održali smo drugi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima u zaštićenoj zoni UN-a u Srebrenici, na kojem su usvojeni izvještaji o formiraju pododbora. Konstatovali smo da su pripreme ove godine počele mjesec ranije u odnosu na prethodne godine, a kako bismo ispoštovali sve vremenske rokove”, kazao je za Klix.ba Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 27. godišnjice genocida.

Obilježavanje bez ograničenja broja učesnika

U protekla dva jula obilježavanja godišnjice genocida, u velikoj mjeri su bila uslovljena epidemiološkim mjerama usljed pandemije koronavirusa, međutim ove godine planirano je da sve aktivnosti budu realizirane u većem obimu.

“Nadamo se da neće doći do pogoršanja epidemiološke situacije, a ograničenja u brojevima učesnika nećemo praviti. Donijeli smo odluku da okvirno 60 posto autobusa od broja onih koje smo angažovali u predpandemijskim godinama, sada ponovo angažujemo za kolektivni prijevoz svih onih koji iz Federacije BiH žele doći na dženazu”, dodao je Fejzić.

Obilježavanje 27. godišnjice genocida će biti upriličeno na način kako to zaslužuju oni koji već leže u Memorijalnom centru Potočari, ali i ostale žrtve koje još uvijek nisu pronađene.

“Sada aktivno radimo na kreiranju cjelokupnog programa, svi akteri su dobili zadatke da naprave svoje prijedloge koji će na kraju biti razmatrani i usvajani. Pored komemoracije, dženaze i ukopa identifikovanih žrtava i ove godine planiran je Marš mira, uz druge sadržaje koji će konkretnije biti definisani u narednom periodu, a namijenjeni su svima onima koji su uspjeli preživjeti srebrenički genocid”, istaknuo je Fejzić.

Kada je riječ o Maršu mira, pripreme su već počele, a cilj organizatora ove godine je da učesnicima pored pješačenja nekadašnjim putem spasa na kojem su pogubljeni brojni životi, ponude i nekoliko edukativnih i kulturnih sadržaja. Prema trenutnim projekcijama, u maršu bi trebalo učestvovati okvirno tri hiljade osoba koje će se kretati trasom na relaciji Nezuk – Potočari, uz još blizu njih 250 na relaciji Žepa – Potočari.

Tuga preživjelih sve je dublja

Za ovogodišnji ukop u Memorijalnom centru Potočari dosad je evidentirano 30 žrtava genocida čije su porodice dale saglasnost, a taj broj bi, prema očekivanjima organizatora, mogao biti i veći. Majke Srebrenice i dalje ukazuju na sporost procesa otvaranja novih masovnih grobnica, ekshumacija i identifikacija žrtava. Zbog toga nadležne mole za proaktivnije djelovanje.

“Na izuzetno mali broj pronađenih i identifikovanih žrtava, u Bosni i Hercegovini utječe prije svega politika, a ratni zločinci koji se kreću na slobodi, samo dodatno produbljuju rane porodica koje su izuzetno velike. Sve te procese je neophodno ubrzati, kako bi naši najmiliji pronašli svoj vječni smiraj, a majke doživjele koliko – toliko mir u duši. Nažalost, sve više njih umire, a da nisu dočekale pokopati svoje najmilije”, kazala nam je Nura Begović, povratnica u Srebrenicu i zamjenica predsjednice Udruženja “Žene Srebrenice”.

Za glasnije promicanje istine i dozivanje pravde majke Srebrenice unazad nekoliko mjeseci odlučile su promijeniti način obilježavanja svakog 11. dana u mjesecu. Naime, u odnosu na ranije godine kada su se okupljale u Tuzli, Srebreničanke sada odlaze u druge bh. gradove. Dosad su bile u Brčkom i Sarajevu, u maju odlaze u Bratunac, a mjesec dana kasnije u Potočare.

“Mi sada djelujemo u koordinaciji s drugim srebreničkim udruženjima koja se bave ovom problematikom, odnosno aktivnostima traženja nestalih osoba. Sada vjerujemo da imamo veću šansu kako bismo ‘uzdrmale’ institucije koje moraju brže rješavati navedene probleme”, dodala je Begović.

U dolini bijelih nišana danas se nalaze posmrtni ostaci 6.671 žrtve koja je u proteklih 18 godina pronašla svoj vječni smiraj. Na drugim lokacijama, onako kako su to zahtijevali članovi njihovih porodica, nalaze se posmrtni ostaci 237 osoba.

Share this Article