Dodik nakon susreta Schmidta sa Vučićem: Razumijem poziciju Srbije

2 Min Read

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da Christian Schmidt nije izabran za visokog predstavnika u skladu sa procedurama koje propisuje Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma i da ne vidi destinaciju u koju bi mogao otići a da ga to legitimiše.

“Njegova turistička putovanja neće ga legitimisati kao visokog predstavnika. To nije pitanje gdje je on bio, sa kim se sastao ili gdje je govorio. To je pitanje koje se rješava procedurama po kojima su svi visoki predstavnici u BiH dolazili. Savjet bezbjednosti UN nije potvrdio njegovo imenovanje, što ga čini jedinom osobom koja tvrdi da je visoki predstavnik, a da se nije našao ni u jednoj rezoluciji Savjeta bezbjednosti”, istakao je Dodik.

Na pitanje da prokomentariše susret Šmita sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Dodik je odgovorio da taj susret vidi kao pokušaj vlastite legitimacije kao visokog predstavnika, ali to, kako je već rekao, nije pitanje destinacije u koju će on otići.

“Prije sastanka predsjednika Srbije sa Christanom Schmidtom razgovarao sam sa predsjednikom Vučićem i ponovio mu naše stavove, ali isto tako razumijem poziciju Srbije”, istakao je Dodik.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Beogradu sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom. Tokom sastanka Vučić je izrazio neslaganje sa posljednjim odlukama i primjenom bonskih ovlaštenja.

Share this Article