Turković odgovorila Zovko: Prebacujete krivicu sa zločinaca na žrtvu

3 Min Read

Ministrica vanjskih poslova Bisera Turković (SDA) je poručila hrvatskoj europarlamentarki Željani Zovko (HDZ) da konstatacijom da se mitologizira genocid u Srebrenici krivicu sa zločinaca prebacuje na žrtvu.

Istakla je da genocid u Srebrenici nije nikakav mit, nego sudski utvrđen i presuđen genocid, najveći zločin na evropskom tlu poslije Drugog svjetskog rata.
“U njemu su ubijene više od 8.372 osobe. Hiljade majki, supruga, kćerki i sestara i danas tragaju za kostima svojih najmilijih. Evropski parlament je 11. juli proglasio Danom sjećanja na genocid u Srebrenici”, napomenula je Turković.

Smatra da su izjave Zovko uvredljive žrtvama genocida te da ova europarlamentarka pokušava opravdati, kako je navela, diskriminatorne prijedloge izmjena Izbornog zakona.

“Izjave evropske zastupnice iz Hrvatske Željane Zovko, koje su izrečene u na Hrvatskoj radio-televiziji (HRT), uvreda su svim žrtvama genocida. Za svaku osudu je izjava kojom se žrtvama genocida pokušava imputirati krivica zbog ‘izgradnje mitova u Bosni i Hercegovini na povijesti genocida i stradanja’. Zovko tim sramnim tvrdnjama pokušava ‘objasniti’ zbog čega dio država članica Evropske unije odbija prihvatiti diskriminatorske prijedloge izborne reforme i traži poštivanje evropskih i standarda ljudskih prava”, konstatovala je.

Prema riječima Turković, nije zabilježeno u historiji da se jedan cijeli narod, koji je bio žrtva genocida, pokušava diskvalificirati, diskreditirati i spriječiti u borbi za evropske principe i principe ljudskih prava za sve, baš zato što je bio žrtva najgore vrste zločina u historiji čovječanstva.

“Ono što većina stanovništva Bosne i Hercegovine traži jeste da se primjenjuju demokratski standardi koje primjenjuju evropske države, a koje, uostalom, traži Evropski sud za ljudska prava i sve relevantne institucije”, dodaje.

Pri stavu je da Zovko ovom navedenom izjavom krivicu prebacuje sa zločinaca na žrtvu.

“Kao opravdanje za daljnju etničku podjelu putem Izbornog zakona, Zovko optužuje žrtve za ‘izgradnju mitova’ i krivicu sa zločinaca prebacuje na žrtvu”, ocijenila je.

Podsjetila je da zvaničnici Hrvatske priznaju genocid u Srebrenici, da su hrvatski predsjednici odavali počast žrtvama u Memorijalnom centru u Potočarima. Shodno tome, ministrica vanjskih poslova smatra da ovakav istup zastupnice iz Hrvatske u Evropskom parlamentu iznenađuje i predstavlja, kako je naglasila, neprihvatljiv presedan koji prijeti da naruši odnose dvije države.

Share this Article