Održana konferencija posvećena kvalitetu zraka, Sarajevo među najzagađenijim gradovima svijeta

2 Min Read

Centar za društvena istraživanja Global Analitika, uz podršku Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, realizira projekat „USAiR – United Student Air Report“, čiji je cilj informirati mlade o zagađenosti zraka na području Kantona Sarajevo, te osnažiti njihove kapacitete kroz udruživanje u aktivizmu.

Završna konferencija
– U partnerstvu s prvim univerzitetskim hubom, Hub Homework, želimo podstaći studente da svojim aktivizmom najprije skrenu pažnju relevantnih aktera po pitanju smanjenja zagađenja zraka. Zbog toga smo na završnoj konferenciji, održanoj danas u Hub Homework-u, razgovarali o trenutnoj siutaciji sa zagađenjem zraka u Sarajevu, te na koji način se može poboljšati ekološka situacija – saopćeno je iz Global Analitike.

Jedna od panelistica današnje diskusije bila je i mlada bh. naučnica Adla Kahrić, koja je pojasnila kako klimatske promjene utiču na zagađenje zraka, dok je Emina Veljović iz Arhus Centra podijelila svoja iskustva o ovoj temi, te poštivanju zakona u oblasti ekologije.

Studentica medicine Adela Tatlić govorila je o utjecaju zagađenja zraka na zdravlje čovjeka, dok je biolog i ekolog Belma Nahić istakla značaj ekološkog aktivizma, posebno u gradovima poput Sarajeva.

Dugogodišnji problem
Iz Global Analitike podsjećaju da se Sarajevo, kao glavni i najveći grad u Bosni i Hercegovini, svake zime suočava sa istim problemom zagađenog zraka, te da se na početku svake godine svrstava među najzagađenije gradove svijeta, iako Kanton Sarajevo ima samo 600.000 stanovnika.

Share this Article