U Donjoj Mahali otkriven spomenik borcima Armije RBiH, posjetili smo i sobu agresije na Mostar

1 Min Read

Spomenik je napravljen od kamena teškog četiri tone s uklesanim grbom Armije Republike Bosne i Hercegovine i natpisom “Četvrti korpus”, što je jedan u nizu spomenika u čast herojima poginulim za odbranu Mostara.

Svečanost je organiziralo Udruženje građana “Sinovi Mahale” koje je u povodu ove svečanosti obnovilo i parke šehida i spomen-sobu agresije na Mostar u kojoj su izloženi ratni eksponati i fotografije koje obuhvataju period od ratne 1993. do 1995. godine.

Predsjednik Udruženja Dževad Pašić kaže kako je ovaj objekat napravljen 2018. godine zašto je zahvalan svima onima koji su na bilo koji način pomogli u njegovoj realizaciji.

Cilj je bio kako kaže da svi oni koji znaju za rat u Mostaru, a nisu u njemu učestvovali, prilikom ulaska u spomen sobu doznaju šta se tada događalo.

Posebno je zahvalan ratnom gradonačelniku Mostara Safetu Oručeviću koji im je ustupio arhivu Centra za mir i pomogao realizovati cijelu priču.

On poziva građane koji imaju u svojim domovima neke od eksponata da ih ustupe tom udruženju da bi se izložili u kompleksu koji čuva sjećanja na strahote koje su zadesile Mostar sa ciljem da se takvo što nikada ne ponovi.

Share this Article