Borenović: Najavljeni skup u Banjoj Luci režirao je SNSD da gurne narod u zaštitu Dodikovog bogatstva

3 Min Read

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović na današnjoj pres-konferenciji istakao je da za nekoliko dana na naplatu stiže 28 miliona prve godišnje kamate od prošlogodišnjeg zaduženja RS na Londonskoj berzi u iznosu od 600 miliona KM po skandaloznoj kamati od 5 posto.

Smišljeno idu u potpunu eskalaciju
– Taj novac bi značio trostruko veći borački dodatak za borce Vojske RS. Pozivam Dodika i Cvijanović da kažu konačno ko su kupci obveznica i ko je dobio skoro 15 miliona maraka provizija za taj posao! Ako neće da kažu, ja osnovano sumnjam da se iza kojekakvih konsultanata u stvari kriju njih dvoje – zaključio je Borenović.

Rekao je da je predstojeći skup na koji poziva dio rukovodstva BORS-a zapravo stranački skup SNSD-a sa isključivim ciljem da gurne narod i borce u zaštitu bogatstva i moći Milorada Dodika.

– Nema dileme da je to njihova režija. Smišljeno idu u potpunu eskalaciju. Umjesto pregovora sa drugom stranom u cilju rješavanja otvorenih pitanja oni ciljano idu na kreiranje što većih tenzija. Umjesto mudre politike po ugledu na rukovodstvo Srbije oni neće da razgovaraju nego vuku poteze koji ne ostavljaju prostora za pronalazak rješenja”

Borenović je dodao da SNSD nije riješio nijedno od krupnih pitanja koja je otvorio, od pravosuđa, nadležnosti, imovine, OHR-a, nego da isključivo koristi ta pitanja za polarizovanje unutrašnjih prilika u Srpskoj, a da svakoga ko zagovara razuman pristup rješavanju tih problema naziva izdajnicima.

– Opravdano sumnjam da Dodik smišljeno ide u sukob jer je procijenio da mu sukob odgovara pred izbore. Nema govora o želji da riješi pitanja u srpskom interesu, jer ko želi zaštitu interesa taj nastupa mudro i razgovara, a ne zatvara vrata razgovorima -istakao je Borenović.

Riješiti pitanje imovine
Na pitanje kako zaštititi imovinu RS, Borenović je rekao da su odluke Ustavnog suda BiH i Kristijana Šmita (Christian Schmidt) pogrešne i štetne, ali da te odluke ne mogu odlučiti pitanje imovine nego samo osporavati neke akte i održavati “status quo”. Jedino parlamenti mogu usvojiti rješenja koja će riješiti pitanje imovine i da bez odluke parlamenta ne može doći do otimanja imovine.

– Ustavni sud BiH i OHR mogu donijeti još stotinu ovakvih odluka, ali bez odluke parlamenata, bez saglasnosti Srba, nema rješenja pitanja imovine niti iko može oteti našu imovinu. Narod to treba da zna i da se ne brine da neko bez srpske saglasnosti i uvažavanja naših interesa to može da riješi – zaključio je Borenović.

Share this Article